Χρήση δακρυγόνων έκανε η αστυνομία στο Χονγκ Κονγκ, την ώρα που η πόλη έχει παραλύσει από γενική απεργία
05/08/2019 12:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χρήση δακρυγόνων έκανε η αστυνομία στο Χονγκ Κονγκ, την ώρα που η πόλη έχει παραλύσει από γενική απεργία

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ κατηγόρησε σήμερα τους διαδηλωτές ότι προσπαθούν να «θέσουν υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία» της πόλης, όπου το δίκτυο του μετρό παρέλυσε από τις δυναμικές κινητοποιήσεις σε μια ημέρα γενικής απεργίας που σημαδεύτηκε από νέες συγκρούσεις με την αστυνομία.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έκανε και πάλι χρήση δακρυγόνων σήμερα για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Τα επεισόδια αυτά συνέβησαν στην πολυσύχναστη συνοικία Ουόνγκ Τάι Σιν, με τις δυνάμεις ασφαλείας να προσπαθούν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει μια οδική αρτηρία.

Η μητρόπολη, που βιώνει την πιο σοβαρή της πολιτική κρίση από τότε που πέρασε στην κυριαρχία της Κίνας το 1997, εδώ και πάνω από δύο μήνες βρίσκεται αντιμέτωπη με διαδηλώσεις, οι οποίες συχνά καταλήγουν σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Ύστερα από επεισόδια όλο το σαββατοκύριακο σε διάφορες περιοχής της πόλης, οι διαδηλωτές την ώρα αιχμής σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) συγκεντρώθηκαν σε πολλούς σημαντικούς σταθμούς του δικτύου μεταφορών για να αποκλείσουν τις πύλες των σταθμών του μετρό και να εμποδίσουν την αναχώρηση των τρένων.

Η Λαμ εμφανίστηκε να υιοθετεί πιο απειλητικό τόνο, προειδοποιώντας τους διαδηλωτές ότι οι ταραχές «εν ονόματι ορισμένων διεκδικήσεων» πλέον «στρέφονται εναντίον του νόμου και της τάξης και ωθούν την πόλη (...) στα όρια μιας εξαιρετικά επικίνδυνης κατάστασης». Η κυβέρνηση της πόλης, πρόσθεσε η ίδια, θα επιδείξει «αποφασιστικότητα» στην προσπάθειά της να «αποκαταστήσει τον νόμο και την τάξη» και «την εμπιστοσύνη» στο Χονγκ Κονγκ. Οι πολίτες, οι οποίοι παίρνουν μέρος στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις, οφείλουν να «πουν όχι στο χάος και στη βία», πρόσθεσε η ίδια, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης για πρώτη φορά εδώ και δύο εβδομάδες.

Η αστυνομία της πόλης ανακοίνωσε νωρίτερα ότι από τις 9 Ιουνίου έχει συλλάβει 420 ανθρώπους, έχει εκτοξεύσει πάνω από 1.000 δακρυγόνα και περίπου 160 σφαίρες καουτσούκ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ