Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
09/05/2020 09:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χωρίς παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία η Ημέρα της Νίκης

Η Ρωσία θα γιορτάσει σήμερα χωρίς τη συνηθισμένη μεγαλοπρέπεια την επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945 εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού.

Η στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ξένων ηγετών, τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί, καθώς περίπου 10.000 νέα κρούσματα της covid-19 καταγράφονται κάθε ημέρα στη χώρα.

Ωστόσο ο Πούτιν θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια, στις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), θα απευθυνθεί στους Ρώσους.

Η πολεμική αεροπορία θα πραγματοποιήσει πτήσεις πάνω από περισσότερες από 47 πόλεις, καθώς και πάνω από τη ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία με μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, ανάμεσά τους και το Su-57, ένα μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς.

Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί στις 19:00 τοπική ώρα.

Αντί για την καθιερωμένη παρέλαση του “ Αθάνατου Τάγματος”, στην οποία συμμετέχουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κρατώντας πορτρέτα βετεράνων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, οι Ρώσοι καλούνται να βγουν το βράδυ στα μπαλκόνια τους με φωτογραφίες συγγενών τους που πολέμησαν και να τραγουδήσουν ένα διάσημο σοβιετικό τραγούδι.

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι θα συμμετάσχει “ με χαρά” σε αυτή την πρωτοβουλία, αν και δεν διευκρίνισε με ποιο τρόπο.

Λευκορωσία και Τουρκμενιστάν

Στη Μόσχα στις αφίσες που γιορτάζουν τη σοβιετική νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας προστέθηκαν άλλες των τωρινών “ ηρώων”: του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που μάχεται κατά του κορονοϊού.

Μέχρι στιγμής στη Ρωσία έχουν καταγραφεί 187.859 κρούσματα και 1.723 θάνατοι.

Αν και η Ρωσία ακύρωσε τη στρατιωτική παρέλαση, αυτό δεν συνέβη και σε άλλες συμμαχικές της χώρες: στη Λευκορωσία, o πρόεδρος της οποίας Αλεξάντερ Λουκασένκο καταγγέλλει τακτικά την “ ψύχωση” με τον κορονοϊό, η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί κανονικά. Το ίδιο και στο Τουρκμενιστάν, το οποίο έχει γλιτώσει από την πανδημία, όπου διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ