Χονγκ Κονγκ: Αυξάνονται οι κινητοποιήσει και οι αντιπαραθέσεις
08/08/2019 13:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χονγκ Κονγκ: Αυξάνονται οι κινητοποιήσει και οι αντιπαραθέσεις

Οι ΗΠΑ αυστηροποίησαν την προειδοποίησή τους για τα ταξίδια στο Χονγκ Κονγκ, ζητώντας από τους επισκέπτες στην πόλη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω των πολιτικών αναταραχών, όπως τις χαρακτηρίζουν, ύστερα από μήνες συχνά βίαιων διαδηλώσεων.

Οι διαμαρτυρίες στο ασιατικό χρηματοοικονομικό κέντρο ξεκίνησαν με αντιδράσεις στο νόμο για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα –που αποσύρθηκε- και εξελίχθηκαν σε αιτήματα για πλήρη δημοκρατία, αποτελώντας πρόκληση για την κυβέρνηση της πόλης.

«Οι διαδηλώσεις και οι αντιπαραθέσεις έχουν εξαπλωθεί σε συνοικίες άλλες από αυτές όπου η αστυνομία έχει επιτρέψει τις διαδηλώσεις ή τις πορείες», ανέφερε η οδηγία, που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Αυτές οι διαδηλώσεις, που μπορούν να συμβούν με μικρή ή καθόλου προειδοποίηση, είναι πιθανόν να συνεχιστούν», πρόσθεσε. Η προειδοποίηση αναβαθμίστηκε στο επίπεδο δύο από τις τέσσερις βαθμίδες της σχετικής κλίμακας.

Οι διαδηλώσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ από τότε που ανήλθε στην εξουσία το 2012. Ο Σι έχει επίσης να αντιμετωπίσει την εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ και την επιβράδυνση της οικονομίας. Το Χονγκ Κονγκ διέρχεται τη σοβαρότερη πολιτική κρίση στην ιστορία του μετά την παράδοση της κυριαρχίας του το 1997 από το Λονδίνο στο Πεκίνο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του κινεζικού Γραφείου Υποθέσεων για το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο

Για αύριο, Παρασκευή, και κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, προγραμματίζονται και νέες διαδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της πόλης, με τους ακτιβιστές να σχεδιάζουν επίσης τριήμερη διαμαρτυρία στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ επισκέφθηκε περιοχές της πόλης χθες για να μιλήσει με κατοίκους και να επιθεωρήσει ένα αστυνομικό τμήμα, που αποτέλεσε τον στόχο των πρόσφατων διαδηλώσεων. Η κυβέρνηση θα προωθήσει μέτρα για να βελτιώσει τη διαβίωση των πολιτών, ανέφερε σε ανακοίνωσή της μετά την επίσκεψη.

ΝΕΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων βρίσκονται νέοι άνθρωποι, εξοργισμένοι από τα γενικότερα προβλήματα, όπως το υπερβολικά υψηλό κόστος διαβίωσης και την αθέμιτη, όπως την χαρακτηρίζουν, πολιτική στέγασης που ευνοεί τους πλουσίους. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, διαδηλωτές πολιόρκησαν και απέκλεισαν το δίκτυο μεταφορών του Χονγκ Κονγκ ενώ μπλόκαραν τις εισόδους μεγάλων καταστημάτων και δημοφιλών εμπορικών κέντρων. Από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις τον Ιούνιο, η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ έχει συλλάβει 589 ανθρώπους, με τον νεότερο να είναι ηλικίας 13 ετών.

Τρεις ακτιβιστές, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, έδωσαν σήμερα και δεύτερη συνέντευξη Τύπου, που μεταδόθηκε από τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, προκειμένου να μιλήσουν για την κατάχρηση εξουσίας, όπως τη χαρακτήρισαν, από την αστυνομία.

«Η συνέχιση τέτοιων προσπαθειών για εξάπλωση του φόβου και καταπίεση της ελευθερίας του Τύπου εν τέλει θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην ίδια την κυβέρνηση», δήλωσε ένας ακτιβιστής στη Συνέντευξη Τύπου των Πολιτών (Citizens' Press Conference), την πλατφόρμα που χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ.

«Το τελικό θύμα αυτής της τακτικής θα είναι η δημόσια εικόνα των αστυνομικών δυνάμεων που θα καταρρεύσει», πρόσθεσε ο ακτιβιστής, που μιλούσε στα αγγλικά.

Τα σχόλιά του έγιναν αφού αστυνομικοί ντυμένοι με πολιτικά συνέλαβαν ηγετικό πρόσωπο των φοιτητών από το Πανεπιστήμιο των Βαπτιστών, κατηγορώντας τον ότι οι δείκτες λέιζερ που αγόρασε είναι επιθετικά όπλα.

Πολλές χιλιάδες δικηγόροι του Χονγκ Κονγκ, ντυμένοι στα μαύρα, πραγματοποίησαν σιωπηλή διαμαρτυρία χθες καλώντας την κυβέρνηση να προστατεύσει την ανεξαρτησία του υπουργείου Δικαιοσύνης της πόλης. Φοβούνται ότι οι διώξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης σε βάρος των συλληφθέντων διαδηλωτών έχουν ολοένα και μεγαλύτερο πολιτικό κίνητρο. Πολλοί από τους συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί για ταραχές, κατηγορία που επισύρει κάθειρξη έως 10 έτη.

Οι διαδηλωτές έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν διάφορες τακτικές για να διαφύγουν της σύλληψης, όπως το να μετακινούνται γρήγορα σε άλλα σημεία και να χρησιμοποιούν διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το Telegram, για να κατευθύνουν εκατοντάδες ανθρώπους. Αναρτούν επίσης στο διαδίκτυο μηνύματα πριν πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις στο αεροδρόμιο, προκειμένου να βοηθήσουν τους τουρίστες να καταλάβουν τα γεγονότα. «Αγαπητοί ταξιδιώτες, παρακαλούμε συγχωρέστε μας για το ‘απρόσμενο Χονγκ Κονγκ’. Φτάσατε σε μια διαλυμένη, διχασμένη πόλη, όχι αυτή που κάποτε φανταστήκατε. Ωστόσο, η πόλη που φανταστήκατε είναι ακριβώς αυτή για την οποία παλεύουμε», σύμφωνα με τα μηνύματα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ