Χάικο Μάας: Η απόφαση της Τεχεράνης για τον εμπλουτισμό ουρανίου ενδέχεται να οδηγήσει στο τέλος της διεθνούς συμφωνίας
06/01/2020 13:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χάικο Μάας: Η απόφαση της Τεχεράνης για τον εμπλουτισμό ουρανίου ενδέχεται να οδηγήσει στο τέλος της διεθνούς συμφωνίας

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ιράν χθες Κυριακή ότι αποδεσμεύεται από τους περιορισμούς του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ) και θα εμπλουτίζει όσο ουράνιο χρειάζεται ίσως είναι το πρώτο βήμα για το τέλος της διεθνούς συμφωνίας που υπεγράφη το 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

«Οπωσδήποτε θα μιλήσουμε με το Ιράν ξανά. Αυτό που ανακοινώθηκε, πάντως, δεν είναι συνεπές προς τη συμφωνία», υπογράμμισε ο Μάας σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk. Πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι των κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας θα συζητήσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται εντός της ημέρας.

Η κατάσταση «δεν έγινε ευκολότερη, κι αυτό μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς τον τερματισμό αυτής της συμφωνίας, κάτι που θα ήταν ανεπανόρθωτη απώλεια επομένως πρέπει να το ζυγίσουμε αυτό πολύ υπεύθυνα», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Οι απειλές για επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ιράκ "δεν βοηθούν", εκτίμησε επίσης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών , αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει στη Βαγδάτη κυρώσεις που "όμοιες τους δεν έχει ξαναδεί ποτέ" στην περίπτωση που αναγκαστούν να αποχωρήσουν από τη χώρα τα αμερικανικά στρατεύματα.

"Δεν πιστεύω ότι έχει αποτέλεσμα να προσπαθούμε να πείσουμε το Ιράκ με απειλές αλλά με επιχειρήματα", σχολίασε ο Μάας .

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ