Υπογραφές για τον EastMed θέλουν Αναστασιάδης-Νετανιάχου
21/12/2019 09:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπογραφές για τον EastMed θέλουν Αναστασιάδης-Νετανιάχου

Η από μέρους των εμπλεκόμενων χωρών υπογραφή για να προχωρήσουν με την κατασκευή του αγωγού EastMed θα είναι μια πολύ ισχυρή απάντηση στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή. Για το Ισραήλ, όπως φάνηκε κατά τη χθεσινή επικοινωνία Νετανιάχου-Αναστασιάδη οι καταγγελίες από μόνες τους δεν φαίνεται να αρκούν προκειμένου να απαντηθούν οι ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή.

Όπως αναφέρει ο "ο Φιλελεύθερος της Κύπρου”, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, υπογράμμισε πως θα πρέπει να προχωρήσουν με το θέμα του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου –EastMed– όσες χώρες είναι πρόθυμες να το πράξουν. Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι έτοιμος να προχωρήσει με την υπογραφή των συμβολαίων για τον αγωγό.

Η χθεσινή εξέλιξη στέλνει συγκεκριμένο μήνυμα προς Ελλάδα και Ιταλία που είναι οι άλλες δύο συνιστώσες της αρχικής συμφωνίας για κατασκευή του αγωγού. Από ελλαδικής πλευράς, λαμβανομένων υπόψη των προηγούμενων τοποθετήσεων, φαίνεται να μην υπάρχει οποιαδήποτε αντίθεση στο να προχωρήσουν στην επόμενη φάση με τον αγωγό. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι δύο χώρες πιστεύουν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν με το έργο και ότι δεν μπορούν να περιμένουν την Ιταλία να αποφασίσει.

Παράλληλα έρχεται σε συνέχεια των μηνυμάτων που είχαν σταλεί από την Ιερουσαλήμ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα όπου γινόταν σαφές ότι το Ισραήλ δεν έχει στην ατζέντα του θέμα κατασκευής ενός αγωγού από τις ισραηλινές ενεργειακές πηγές προς την Τουρκία. Η τηλεφωνική επικοινωνία αλλά και τα ίδια τα γεγονότα έρχονται να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες του "Φ", ως προς την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν η Κύπρος και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας Αναστασιάδης και Νετανιάχου αντάλλαξαν απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και την αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών από πλευράς Τουρκίας στην περιοχή. Παράλληλα ανέφερε ότι "ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ επανέλαβε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη σταθερή θέση του Ισραήλ για τα ζητήματα αυτά και την καταδίκη του παράνομου μνημονίου συναντίληψης μεταξύ Τουρκίας - Λιβύης και εισηγήθηκε άμεση υπογραφή Συμφωνίας για τον EastMed μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας". Επ’ ευκαιρία της συνομιλίας τους ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας με την οποία υιοθέτησε τον ορισμό του αντισημιτισμού, όπως αυτός καθορίζεται από τη διεθνή συμμαχία για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Πηγή:capital.gr