Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
29/09/2019 19:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπό απειλή πρότασης μομφής ο Μπόρις Τζόνσον

Βαρύς ο πέλεκυς για τον βρετανό πρωθυπουργό με ενδεχόμενη πρόταση μομφής. Ο ίδιος πάντως επιμένει ότι δεν θα παραιτηθεί. Αποκαλύψεις σε βάρος του για σκάνδαλο με πρώην μοντέλο. Ξεκίνησε το συνέδριο των Συντηρητικών.

Με την πολιτική ατμόσφαιρα φορτισμένη, τον Μπόρις Τζόνσον σε αδιέξοδο όσον αφορά το Brexit και κατηγορούμενο για σύγκρουση συμφερόντων για υπόθεση από την εποχή που διετέλεσε δήμαρχος Λονδίνου, ξεκίνησε το μεσημέρι το τριήμερο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ. Μέσα σε εκρηκτικό κλίμα, πρωτοφανές στα μεταπολεμικά πολιτικά χρονικά της Βρετανίας, ο πρωθυπουργός και η ομάδα υπουργών που τον περιστοιχίζει, με εθνικιστικά συνθήματα και υποσχέσεις, θα προσπαθήσουν να διαφυλάξουν την ενότητα του κόμματός τους.

Δεν παραιτούμαι, επιμένει ο Τζόνσον

Δισεκατομμύρια στερλίνες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), στην Εκπαίδευση και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, θα υποσχεθεί ο υπουργός Οικονομικών. Το πώς και πού θα βρει αυτά τα κονδύλια σε περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit, παραμένει μυστικό .Στην ομιλία του, την ερχόμενη Τετάρτη, ο Μπόρις Τζόσον αναμένεται να κρατήσει την συγκρουσιακή στάση που τηρεί από την ανάληψη της πρωθυπουργίας. Θα καταφερθεί κατά της αντιπολίτευσης που χειραγωγεί την δικαιοσύνη και όλων όσων του κλείνουν το δρόμο της μη συμφωνίας. Το πρωί τόνισε και πάλι ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί για να μην παραταθεί το Brexit και πέραν του Οκτωβρίου.

Όλα αυτά εν μέσω σκανδάλου διαφθοράς από το 2015 που ήταν ακόμη δήμαρχος Λονδίνου, όταν επιχορηγούσε με 130.000 λίρες αμερικανίδα πρώην χορεύτρια, μετέπειτα ιδιοκτήτρια τεχνολογικού start up. Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης μετά από προσφυγή της Δημοτικής Αρχής του Λονδίνου.

Κερδοσκόποι πίσω από το Brexit;

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Φίλιπ Χάμοντ, υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων της Τερέζα Μέι, σε άρθρο του στους Times, αποκαλύπτει πως πίσω από τους χορηγούς του Brexit, βρίσκονται κερδοσκόποι και hedge funds, που έχουν επενδύσει στο σκληρό Brexit και την καταβαράθρωση της λίρας. Πρόκειται για καταγγελία που, προηγουμένως, είχε κάνει η αδελφή του Μπόρις Τζόνσον, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του BBC.

Παράλληλα, αύριο Δεύτερα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναμένεται να έχει επαφές με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να εξετάσουν την υποβολή πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. Με την κίνηση αυτή, ο Μπόρις Τζόνσον αυτομάτως παραιτείται και αναλαμβάνει διακομματική μεταβατική κυβέρνηση με υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος θα ζητήσει τρίμηνη παράταση από τις Βρυξέλλες, της προθεσμίας ενεργοποίησης του άρθρου 50.

Πηγή: Deutsche Welle