Τσίπρας σε Ερντογάν: Εάν προχωρήσεις σε γεωτρήσεις, θα πληρώσεις σοβαρό τίμημα
25/06/2019 21:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τσίπρας σε Ερντογάν: Εάν προχωρήσεις σε γεωτρήσεις, θα πληρώσεις σοβαρό τίμημα

Ηχηρή απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κύπρο στις νέες προκλητικές του δηλώσεις ότι ο έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να λέει ό,τι θέλει, εμείς θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις.

Από το στρατόπεδο Σταυριανάκου όπου απηύθυνε χαιρετισμό στην ΕΛ.ΔΥΚ συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, Ευάγγελο Αποστολάκη, ο κ. Τσίπρας απάντησε ευθέως στον τούρκο πρόεδρο:

"Ο έλληνας πρωθυπουργός δεν λέει "κάποια πράγματα", μιλάει την γλώσσα του διεθνούς Δικαίου, της λογικής και της αποφασιστικότητας. Μιλάει έχοντας στο πλευρό του την Ε.Ε τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας.

Δεν έχει κανένα νόημα μια τακτική κλιμάκωσης αδιέξοδης και ατελέσφορης. Δεν είναι μήνυμα ισχύος αλλά αδυναμίας το να επιχειρεί άγονες γεωτρήσεις . Αυτές οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου να σταματήσουν εδώ.

θα υπάρξει τίμημα σοβαρό σε ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και στην Ειρήνη και τη σταθερότητα.

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι ισχυρές και αξιόπιστες και πάντα έτοιμες να εκτελέσουν την αποστολή τους στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου μπορούμε να προχωρήσουμε. όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου θα έχει συνέπειες. και το τίμημα θα είναι σοβαρό. εμείς επιζητούμε ειρήνη και σταθερότητα.

Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, το δικαίωμά της να αξιοποιεί τον πλούτο στην ΑΟΖ της.

Το μήνυμα είναι ότι θα στηρίξουμε την Κύπρο στην εκτέλεση των δικαιωμάτων της".

Ερντογάν: Ό,τι και να λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις

Ανεβάζει εκ νέου τους τόνους ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή "στοχευμένων μέτρων", εάν συνεχιστούν οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του οποίου ηγείται, ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τον ιστότοπο kathimerini.gr, αναφέρθηκε στη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι "δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κάνει γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ".

"Διαθέτουμε τέσσερα πλοία στην περιοχή και έχουμε λάβει τα μέτρα μας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει μόνος του κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει ο ίδιος, εμείς έχουμε δικαιώματα εκεί. Στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, τα πλοία ερευνών και γεωτρήσεών μας θα συνεχίσουν τις έρευνες. Έχουμε πάρει και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα", ανέφερε ο Ερντογάν και συνέχισε:

"Μέχρι να πετύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης τα οποία αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"".

"Δεν κάνουμε βήμα πίσω για τους S-400"

Αναφερόμενος στο θέμα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους τόνισε ότι η Αγκυρα "δεν θα κάνει βήμα πίσω".

"Το θέμα των S-400 συνδέεται άμεσα με την κυριαρχία μας και δεν θα κάνουμε βήμα πίσω", τόνισε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον βουλευτών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Άγκυρα, προσθέτοντας ότι η παράδοση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος θα ξεκινήσει "τον επόμενο μήνα".

Νέα NAVTEX στην Κυπριακή ΑΟΖ από τον Ερντογάν

Τις προειδοποιήσεις της Αθήνας και της Ευρώπης φαίνεται να αγνοεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύοντας με νέα NAVTEX περιοχές οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ για άσκηση με πραγματικά πυρά σύμφωνα με το skai.gr.

H Άγκυρα εξέδωσε νέα, παράνομη "εξαγγελία προς ναυτιλλομένους" (NAVTEX) σε επτά διαφορετικές ημερομηνίες από 2 έως 17 Ιουλίου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε περιοχές που βρίσκονται σε κυπριακά χωρικά ύδατα.

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Να αφήσει ο Τσίπρας τις "κούφιες" δηλώσεις

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία, με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος, AKP, να απαντά στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα εκ μέρους του κόμματος Ερντογάν, ο Ομέρ Τσελίκ, απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να "προειδοποιήσει" τον Έλληνα πρωθυπουργό "να αφήσει τις κούφιες δηλώσεις". "Ο Έλληνας πρωθυπουργός κρατά λάθος στάση. Κι από την άποψη του Διεθνούς Δικαίου, αυτό είναι από την πλευρά της Τουρκίας" υποστήριξε ο Ομέρ Τσελίκ.

"Ελλάδα και Κύπρος επιχειρούν να "βάλουν χέρι" στις πηγές ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου μονομερώς. Προειδοποιούμε τον κ. Τσίπρα να αφήσει τις κούφιες δηλώσεις. Γίνεται μια προσπάθεια να μας απειλήσουν μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλό θα ήταν να σταματήσει να απειλεί με επιχειρήματα που δεν μπορεί να στηρίξει" είπε χαρακτηριστικά ο Τσελίκ.

Πηγή: capital.gr