Τσαβούσογλου: Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά αν χρειαστεί θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα
07/12/2019 14:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τσαβούσογλου: Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά αν χρειαστεί θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα

"Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα όποια και να είναι", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως αναφέρει ο "Φιλελεύθερος της Κύπρου”, σε ερώτηση στο τέλος της ομιλίας του στο Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικών Εργασιών (ΙSPI) στη Ρώμη, εάν η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει βία κατά τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε: "Εμείς είμαστε εγγυήτρια δυναμη της "ΤΔΒΚ". Εμείς κάναμε τα πάντα για να βρούμε λύση. Η Ε/κ πλευρά δεν θέλει να κάνει συμφωνία".

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η Τουρκία προτείνει να μην γίνονται μονομερείς δραστηριότητες έρευνας φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και τα έσοδα να διαμοιραστούν μέσω επιτροπής που θα ιδρυθεί.

"Εμείς αυτό το προωθήσαμε στους Ε/κ, στην Ελλάδα, στην ΕΕ, μέχρι και τα ΗΕ, σε όλους. Αλλά αν δεν θέλουν συνεργασία κι εγώ θα στείλω τα πλοία μου. Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι", ανέφερε.

Νωρίτερα και πάλι από τη Ρώμη και σχολιάζοντας την απόφαση της Ελλάδας να κηρύξει τον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα "persona non grata” και να του ζητήσει να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 72 ώρες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αφού χαρακτήρισε "νόμιμη" τη συμφωνία που σύναψε η Τουρκία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα έκανε λόγο για απαράδεκτη κίνηση από πλευράς της Ελλάδας να τον απελάσει. "Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της Αθήνας", είπε.

Μάλιστα προκλητικά ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για "ανώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία" κάνοντας λόγο για εξωφρενική κίνηση να απελάσει τον Λίβυο πρέσβη.

Πηγή:capital.gr