Τσαβούσογλου: Δεν ισχύουν σύνορα στην Αν. Μεσόγειο αν δεν συμμετέχει η Τουρκία στη συζήτηση
03/10/2019 17:03
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τσαβούσογλου: Δεν ισχύουν σύνορα στην Αν. Μεσόγειο αν δεν συμμετέχει η Τουρκία στη συζήτηση

Την προτίμηση της Τουρκίας, στο να βρεθεί μία κοινή οδός στην ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέροντας πως η Άγκυρα θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της όσο εξακολουθεί να μη γίνεται διαμοιρασμός των πηγών της ανατολικής Μεσογείου.

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό κανάλι Ahaber, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι "δεν έχει καμιά σημασία" που συναντήθηκαν Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος στην Νέα Υόρκη: "Όσον αφορά το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο δεν ισχύει καμιά συμφωνία ή απόφαση στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο, εμείς έχουμε μοιραστεί με ολόκληρη την κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινή γνώμη και με τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ όλα τα στοιχεία για τους λόγους των δραστηριοτήτων μας που εξηγούν ότι έχουμε δίκιο από πλευράς διεθνούς δικαίου. Κάναμε και ενημερώσεις. Με αυτό δεν δώσαμε λογαριασμό. Αλλά μετά από τόση φασαρία που έγινε για τις δραστηριότητές μας εξηγήσαμε τί έγινε και στο πλαίσιο ποιου διεθνούς δικαίου τις πραγματοποιήσαμε", ανέφερε.

Ο Τσαβούσογλου χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά το επιχείρημα πως διεξάγουν τις δραστηριότητες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. "Αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε με κανένα. Είναι ένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και όποιος θέλει ας πει ό,τι θέλει", ανέφερε. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι η Τουρκία είναι "υπέρ του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο, μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, των δύο κοινοτήτων στο νησί".

"Ενόσω δεν γίνεται αυτό εμείς θα συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας εκεί. Ευχόμαστε να υπάρξει συμφωνία και όλοι να πάρουν τα δικαιώματά τους και να συνεχιστεί αυτή η υπόθεση μέσα σε γαλήνη και ειρήνη και ο πλούτος αυτός να πουληθεί στη διεθνή αγορά μέσω Τουρκίας. Αν δεν γίνει αυτό εμείς θα κάνουμε τα δικά μας βήματα. Προτιμούμε να βρεθεί μια κοινή οδός", ανέφερε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της Συρίας και τις ΗΠΑ επιμένοντας σε αυτά που είχε εξαγγείλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως δηλαδή η Τουρκία θα προχωρήσει πάσει θυσία στη δημιουργία ασφαλούς ζώνης στα βόρεια της χώρας. "Είμαστε πραγματικά ειλικρινείς στις ενέργειές μας να δημιουργήσουμε μια ασφαλή ζώνη εδώ με τη συμβολή των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά δεν βλέπουμε την ίδια ειλικρίνεια από την πλευρά των ΗΠΑ", τόνισε.

"Πιστεύουμε ότι αυτή η συνεχιζόμενη διαδικασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μας οδηγήσει στο σημείο που επιθυμούμε. Οι πληροφορίες που έρχονται από τη Συρία το αποδεικνύουν αυτό", ανέφερε και επανέλαβε την προειδοποίηση της Άγκυρας ότι ήταν έτοιμη για εισβολή στο συριακό έδαφος. "Πρέπει να λάβουμε μέτρα για να καθαρίσουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις από την περιοχή μας και να επιστρέψουμε εκεί οι πρόσφυγες", είπε.

Πηγή:capital.gr