Τρία εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα από το 2015
21/05/2019 15:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τρία εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα από το 2015

Οι Βενεζουελάνοι που εγκαταλείπουν την χώρα τους για να γλιτώσουν από την οικονομική και πολιτική κρίση δικαιούνται προστασία ως πρόσφυγες, αναφέρει σε σημερινή της ανανεωμένη ενημέρωση η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η Υπηρεσία καλεί άλλες χώρες να μην τους απελάσουν ή τους υποχρεώσουν να επιστρέψουν.

Περίπου 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα -- η πλειονότητα μετά το 2015, αναφέρει η Υπηρεσία.

"Είναι υπερβολικά σημαντικό, δεδομένης της κατάστασης στη Βενεζουέλα να μην υπάρχουν απελάσεις ή διωγμοί", δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη μια εκπρόσωπος της UNHCR.

"Καθημερινά βλέπουμε κατά μέσον όρο 3.000 με 5.000 ανθρώπους να εγκαταλείπουν την Βενεζουέλα", είπε η ίδια.

"Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την Βενεζουέλα μετά το 2015", πρόσθεσε.

Η HCR εκτιμά ότι συνολικά 3,7 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι κατέφυγαν στο εξωτερικό εκ των οποίων 700.000 είχαν μεταναστεύσει πριν από το 2015.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, στο τέλος του περασμένου χρόνου περίπου 460.000 Βενεζουελάνοι ζήτησαν άσυλο, οι περισσότεροι σε γειτονικές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Τους περισσότερους Βενεζουελάνους φιλοξενεί η Κολομβία, ακολουθεί το Περού, η Χιλή, ο Ισημερινός, η Αργεντινή και η Βραζιλία.

Κατά μέσον όρο, το 2018 περίπου 5.000 άνθρωποι εγκατέλειπαν τη Βενεζουέλα κάθε ημέρα.

Βάσει αυτών των αριθμών, ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει το Δεκέμβριο ότι ανέμενε πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαφύγει από τη χώρα θα έφθανε στο τέλος της χρονιάς εκείνης τα 5,3 εκατομμύρια. Ο πληθυσμός της Βενεζουέλας είναι 32,2 εκατομμύρια κάτοικοι.

Η έξοδος των Βενεζουελάνων που διαφεύγουν απ’ αυτήν την καταστροφική οικονομική κατάσταση θεωρείται από τον ΟΗΕ η πιο μαζική μετακίνηση ανθρώπων στην πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα του κόσμου, όμως ασφυκτιά εξαιτίας μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης και πλήττεται από τις οικονομικές κυρώσεις που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ