Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
18/01/2020 15:15
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τραμπ σε Χαμενεΐ: Πρόσεχε πολύ τα λόγια σου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε χθες Παρασκευή τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολά Αλί Χαμενεΐ να «προσέχει» τη φρασεολογία του, έπειτα από ένα σπάνιο κήρυγμα του δεύτερου στο τέμενος Μουσάλα της Τεχεράνης, στο οποίο κατήγγειλε τους «αμερικάνους κλόουν» οι οποίοι κατ’ αυτόν ξεστομίζουν «τα πιο δηλητηριώδη» ψέματα για τη χώρα του.

«Ο λεγόμενος ‘ανώτατος ηγέτης’ του Ιράν, που δεν είναι και πολύ ανώτατος τελευταία, είχε μερικά πολύ μοχθηρά πράγματα να πει για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη», σχολίασε ο Τραμπ μέσω Twitter.

«Η οικονομία τους καταρρέει και ο λαός τους υποφέρει», συνέχισε ο Τραμπ, αναφερόμενος στους ιρανούς ηγέτες και τις αμερικανικές κυρώσεις που επανέφερε σε ισχύ αφότου απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν το 2018.

«Καλά θα κάνει να προσέχει πολύ τα λόγια του!», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Αλί Χαμενεΐ καταφέρθηκε επίσης στο κήρυγμά του εναντίον των Ευρωπαίων, τους οποίους κατηγόρησε ότι ενεργούν σαν «υπηρέτες» των ΗΠΑ έναντι της χώρας του.

Το κήρυγμα του ανώτατου ηγέτη του Ιράν διέκοπταν τα συνθήματα «θάνατος στην Αμερική» και «θάνατος στο Ισραήλ» από πλευράς του πλήθους, που είχε γεμίσει ασφυκτικά το τέμενος και την πλατεία γύρω από αυτό, όπως κατέγραψαν πλάνα που μεταδόθηκαν από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ σκότωσαν την 3η Ιανουαρίου τον ισχυρό ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς, προχωρώντας σε επιδρομή με UAV στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Σε αντίποινα, ο ιρανικός στρατός εξαπέλυσε την 8η Ιανουαρίου επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον βάσεων στο Ιράκ στις οποίες σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα, χωρίς να αναφερθούν νεκροί από τις ΗΠΑ.

Ο πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Σα Μαχμούντ Κουρέσι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον χθες Παρασκευή, διαβεβαίωσε ότι η Τεχεράνη επιδιώκει την αποκλιμάκωση της έντασης με την Ουάσινγκτον. «Δεν θέλουν πόλεμο, δεν θέλουν περισσότερη αιματοχυσία», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Πακιστάν αναφερόμενος στους ιρανούς ηγέτες.

Η Γερμανία επιβεβαιώνει πως οι ΗΠΑ απείλησαν να επιβάλλουν δασμούς αν δεν ενεργοποιείτο ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών στο πλαίσιο του ΚΟΣΔ

Γερμανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν χθες Παρασκευή ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε να επιβάλλει επιπρόθετους δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από την ΕΕ σε περίπτωση που δεν γινόταν η ενεργοποίηση του μηχανισμού επίλυσης διενέξεων στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.

Πρόσωπα τα οποία έλαβαν μέρος σε συνεδρίαση — κεκλεισμένων των θυρών, λόγω της απόρρητης φύσης των πληροφοριών που συζητήθηκαν — της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ την 8η Ιανουαρίου είπαν πως κορυφαίο στέλεχος της γερμανικής διπλωματίας ανέφερε ότι πράγματι, η Ουάσινγκτον συνέδεσε τα δύο ζητήματα σε επίσημο και ανώτερο επίπεδο.

Η εφημερίδα The Washington Post έγραψε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ απείλησαν να επιβάλλουν επιπρόσθετους δασμούς 25% στα οχήματα που εισάγουν από την Ευρώπη για να αναγκάσουν τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών επικαλούμενες το ότι το Ιράν αθετεί δεσμεύσεις που είχε αναλάβει εντός των ορίων του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), της διεθνούς συμφωνίας του 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πάντως, σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΕΞ, η αμερικανική απειλή δεν είχε επίπτωση στην απόφαση να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, που ήταν ήδη ειλημμένη μία ημέρα πριν διατυπωθεί· οι ΗΠΑ απλώς δεν ήταν ακόμη ενήμερες.

Ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε την Τρίτη.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ