Τουρκικός εκφοβισμός για λύση - πακέτο
01/12/2019 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκικός εκφοβισμός για λύση - πακέτο

Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή επιδιώκοντας να εκβιάσει εξελίξεις και συζητήσεις στα μέτρα της, στη βάση των όρων της. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι μαξιμαλιστικές κινήσεις και επιδιώξεις της κατοχικής δύναμης, μεθοδεύουν την υλοποίηση ενός ευρύτερου σχεδιασμού για έλεγχο της περιοχής.

Όπως αναφέρει ο "Φιλελεύθερος της Κύπρου”, πρώτος άξονας, είναι η διά της ισχύος και απειλών επιβολή σε Ελλάδα και Κύπρο για διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με τη μορφή πακέτου, εντάσσοντας στην ατζέντα τα ενεργειακά, το Κυπριακό και τα ελλαδοτουρκικά.

Δεύτερος άξονας, αφορά στον ευρύτερο σχεδιασμό για την ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό τον σχεδιασμό εντάσσεται η Κύπρος, η Συρία, η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Ελλάδα (Αιγαίο) και άλλες χώρες ( Βαλκάνια), στις οποίες ενισχύει την επιρροή της η Άγκυρα. Στόχος να καταστεί η κατοχική Τουρκία περιφερειακή δύναμη.

Όλα αυτά επηρεάζουν εκ των πραγμάτων και τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο Κυπριακό, υπό το φως και των αποτελεσμάτων του δείπνου της περασμένης Δευτέρας στο Βερολίνο. Στο ανακοινωθέν του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο οποίο συμφώνησαν και οι συνδαιτυμόνες του, Αναστασιάδης και Ακιντζί, η Τουρκία εξασφάλισε το πάγωμα των εξελίξεων μέχρι τουλάχιστον και τον Μάιο και τη σύνθεση της πενταμερούς διάσκεψης (πέντε συν ΟΗΕ, εξαφανίζοντας την Ε.Ε.). Περαιτέρω επανήλθε το ζήτημα της ενδιάμεσης λύσης ή στρατηγικής συμφωνίας, ενώ στο θέμα της πολιτικής ισότητας, αν και δεν πήρε ό,τι ήθελε ο Ακιντζί (ζήτησε αναφορά σε θετική ψήφο/βέτο), θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος.

Την ίδια ώρα, η κατοχική δύναμη εδραιώνει βαθμηδόν τις παράνομες κινήσεις της εντός της νεκρής ζώνης επιβάλλοντας νέα τετελεσμένα. Στα Στροβίλια λειτουργεί τις τελευταίες ημέρες οδόφραγμα από τους Τούρκους. Οι εργασίες περατώθηκαν προ δεκαημέρου περίπου και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν αστυνομικοί του ψευδοκράτους. Οι τελευταίοι έχουν αναλάβει καθήκοντα ελέγχου των διερχομένων αποκόπτοντας και διά του κτίσματος αυτού, που είναι σημείο ελέγχου, τον οικισμό των Στροβιλιών, στον οποίο διαμένουν Ελληνοκύπριοι, από τις ελεύθερες περιοχές. Στις 21 Νοεμβρίου, μερικά 24ωρα δηλαδή πριν από το δείπνο Γκουτέρες, Αναστασιάδη και Ακιντζί στο Βερολίνο, το φυλάκιο και την περιοχή επισκέφθηκε ο νέος διοικητής των κατοχικών δυνάμεων, Sezay Öztürk.

Πηγή:capital.gr