Τουρκικό ΥΠΕΞ: Το οικόπεδο 7 είναι στην υφαλοκρηπίδα μας - Άκυρες οι συμβάσεις της Κύπρου με Total-ENI
19/09/2019 21:13
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Το οικόπεδο 7 είναι στην υφαλοκρηπίδα μας - Άκυρες οι συμβάσεις της Κύπρου με Total-ENI

Tο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας προειδοποίησε την Πέμπτη την Κύπρο να μην αναθέσει εξερεύνηση για υδρογονάνθρακες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι απάντησε την Πέμπτη σε ερωτήσεις σχετικά με την υπογραφή των συμφωνιών της Κύπρου με τη γαλλική Τotal και την ιταλική Eni για διεξαγωγή έρευνας στο οικόπεδο 7, το οποίο περιλαμβάνει τμήμα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας σημειώνει ότι η Άγκυρα απευθύνει "αυστηρή προειδοποίηση ότι οι μονομερείς ενέργειες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης δεν συμβάλλουν στο να διατηρηθεί η ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο".

"Όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει και μοιραστεί με τη διεθνή κοινότητα, μέρος του δήθεν οικοπέδου 7 βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και το έχουμε καταγράψει και στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών", αναφέρει ο Ακσόι σε ανακοίνωσή του.

"Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση, σε ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να προχωρήσει σε μη εξουσιοδοτημένες έρευνες γιαυδρογονάνθρακες και δραστηριότητες εκμετάλλευσης εντός των περιοχών της θαλάσσιας ιδιοκτησίας της και θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της", τονίζεται στην ανακοίνωση του ο Ακσόι.

"Τα δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν πως ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου έχει παραχωρήσει το οικόπεδο 7 στην γαλλική ΤΟΤΑL και την ιταλική ΕΝΙ εντός της δήθεν κυπριακής ΑΟΖ και αγνοεί τα δικαιώματα τω Τουρκοκυπρίων. Αυτό δείχνει πως η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της νότιας Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητα μας παρά τις προειδοποιήσεις μας", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εκτός αυτών, συμβουλεύει τις εταιρείες να μην προβούν σε δραστηριότητα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας "εμπιστευόμενες άκυρες άδειες" που εκδίδονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Πηγή:capital.gr