Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
20/01/2020 15:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκική εφημερίδα: Η Ρωσία σχεδιάζει να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος στην Κύπρο έναντι ανταλλαγμάτων

Η Ρωσία σχεδιάζει να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος με αντάλλαγμα η Τουρκία να προσφέρει τη συνεργασία της στην ανατ. Μεσόγειο, υποστηρίζει ο πρώην διευθυντής Εσωτερικής Ασφάλειας του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, Ουνάλ Αταμπάι, σύμφωνα με δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας το οποίο επικαλείται ο κυπριακός ιστότοπος sigmalive.

Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα "Σοζτζού", που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, o Τούρκος πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι "για αρθούν τα εμπόδια στη Συρία και να υπάρξει συνεργασία στην Μεσόγειο, η Ρωσία σχεδιάζει να αναγνωρίσει τη λεγόμενη "ΤΔΒΚ". Αντίστοιχα ενδέχεται αναγνώριση της Αμπχαζίας από την Τουρκία".

Ο Ουνάλ Αταμπάι υποστηρίζει ακόμη ότι η Τουρκία ενδέχεται να παραχωρήσει στη Ρωσία και στρατιωτική βάση στα Κατεχόμενα, καθώς και βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης στην Καρπασία, προκειμένου η Μόσχα να την χρησιμοποιήσει για την ανοικοδόμηση της Συρίας.

Σε δηλώσεις του προς την ίδια εφημερίδα, ο σύμβουλος του αρχηγού του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση), Ερντογάν Τοπράκ, ισχυρίζεται επιπρόσθετα ότι η Ρωσία μπορεί να ζητήσει βάση στην Τουρκία για να ελέγχει την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου έχει ξαναζητήσει βάση στην Τουρκία και το 1944 και αργότερα επί Στάλιν το 1945, ωστόσο το αίτημα είχε απορριφθεί από την Άγκυρα.

Η Ρωσία διαψεύδει τα δημοσιεύματα

Πηγές της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα οι οποίες ρωτήθηκαν σχετικά, επεσήμαναν ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τα Κατεχόμενα και δεν εμπορεύεται με αυτά.

Η ρωσική στάση στο Κυπριακό είναι σταθερή εδώ και δεκαετίες και προκρίνει μια επίλυση του ζητήματος υπό μορφή διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, στην βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

"Οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να το αποδώσουμε σε αντιρωσική προπαγάνδα", τονίζουν οι ρωσικές πηγές.

Πηγή: capital.gr