Τουρκία: Το φιλο-κουρδικό Κόμμα HDP εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τους βουλευτές του από το Κοινοβούλιο
18/11/2019 14:35
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκία: Το φιλο-κουρδικό Κόμμα HDP εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τους βουλευτές του από το Κοινοβούλιο

Ένα φιλο-κουρδικό κόμμα της αντιπολίτευσης εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τους βουλευτές του από το Κοινοβούλιο της Τουρκίας λόγω της αυξανόμενης πίεσης που αντιμετωπίζει και ως μια πράξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να εκδιώξει 24 δημάρχους του τους τελευταίους τρεις μήνες.

Βουλευτές, δήμαρχοι και τοπικοί αξιωματούχοι του φιλο-κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) θα συγκεντρωθούν μεθαύριο Τετάρτη στην Άγκυρα προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση και να λάβουν μια απόφαση για το πώς θα αντιδράσουν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής πρόεδρος του HDP.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εναντίον της απομάκρυνσης των δημάρχων μας σε κάθε βήμα. Μία από τις ερωτήσεις που θα απαντήσουμε είναι αν θα αποσύρουμε τους βουλευτές μας από το Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Σαρουχάν Όλουτς σε συνέντευξη Τύπου στο Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του κατηγορούν το HDP ότι έχει δεσμούς με την οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οδηγώντας στην άσκηση διώξεων σε βάρος χιλιάδων μελών και ορισμένων ηγετών του. Το HDP αρνείται ότι έχει δεσμούς με το PKK.

Οι δήμαρχοι του HDP στο υπό κουρδική πλειοψηφία νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας απομακρύνθηκαν τους τελευταίους μήνες για φερόμενες συνδέσεις με τρομοκρατία.

Οι πρώην συμπρόεδροι του HDP βρίσκονται στη φυλακή από το 2016 κατηγορούμενοι για τρομοκρατία, την ώρα που άλλα εξέχοντα μέλη του κατηγορούνται για υποστήριξη της τρομοκρατίας λόγω αυτού που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι δεσμοί με το PKK.

Οι κινήσεις εναντίον του HDP πραγματοποιούνται εν μέσω μιας τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη γειτονική Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, την οποία η Άγκυρα επίσης κατηγορεί για δεσμούς με το PKK.

Το HDP είναι το μοναδικό κόμμα στο τουρκικό Κοινοβούλιο που αντιτέθηκε στην επίθεση στη βορειοανατολική Συρία η οποία ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ