Τουρκία: Ο Γάλλος πρεσβευτής κλήθηκε για εξηγήσεις μετά την έγκριση ψηφίσματος υπέρ των Κούρδων της Συρίας από το γαλλικό κοινοβούλιο
31/10/2019 20:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκία: Ο Γάλλος πρεσβευτής κλήθηκε για εξηγήσεις μετά την έγκριση ψηφίσματος υπέρ των Κούρδων της Συρίας από το γαλλικό κοινοβούλιο

Η Τουρκία κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί για την υιοθέτηση, από το γαλλικό κοινοβούλιο, ενός ψηφίσματος που επικρίνει τη στρατιωτική επιχείρησή της εναντίον των Κούρδων της Συρίας.

Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Άγκυρα εξέφρασε τη διαμαρτυρία της στον Γάλλο πρεσβευτή. Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών είχε απορρίψει "κατηγορηματικά" τις αποφάσεις που έλαβε η Γερουσία και η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας όσον αφορά την επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης".

Την Τετάρτη η Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε ομόφωνα ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που καταδικάζει την τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία. Εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), βασική συνιστώσα των οποίων είναι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η κουρδική πολιτοφυλακή που χαρακτηρίζεται "τρομοκρατική οργάνωση" από την Άγκυρα.

Ένα παρόμοιο ψήφισμα είχε εγκρίνει την περασμένη εβδομάδα και η Γερουσία.

Νέα κόντρα Γαλλίας-Τουρκίας, για το δικαίωμα των μουσουλμάνων να φορούν μαντίλα στις σχολικές εκδρομές

Η Τουρκία καταδίκασε σήμερα ως μεροληπτικό ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Γερουσία της Γαλλίας, με τον οποίο θα απαγορευτεί στις μουσουλμάνες να φορούν μαντίλα κατά τη διάρκεια των σχολικών εκδρομών.

Το κείμενο αυτό είναι "το πιο πρόσφατο παράδειγμα των διακρίσεων και μιας προσέγγισης με στόχο την περιθωριοποίηση των μουσουλμάνων", ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, του κόμματος που είχε την πρωτοβουλία για το νομοσχέδιο αυτό, χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την παρέμβαση της Τουρκίας στο θέμα. "Ζητώ από τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (τον υπουργό Εξωτερικών) να διαμαρτυρηθεί εντόνως στον Τούρκο ομόλογό του για αυτήν την παρέμβαση στις υποθέσεις της Γαλλίας", τόνισε ο Μπρουνό Ρεταϊγιό σε ανακοίνωση που εξέδωσε. "Η Γαλλία είναι κυρίαρχο κράτος. Με ποιο δικαίωμα παρεμβαίνει η Τουρκία σε πράγματα που αφορούν μόνο τον γαλλικό λαό και τους εκπροσώπους του; Πολύ περισσότερο που, σε ό,τι αφορά το λαϊκό κράτος, το ισλαμιστικό καθεστώς του Ρετζέπ Ερντογάν δεν μπορεί να παραδώσει μαθήματα", πρόσθεσε ο γερουσιαστής.

Το νομοσχέδιο έχει ως στόχο να απαγορευτεί να φέρουν θρησκευτικά σύμβολα οι γονείς και κηδεμόνες που συνοδεύουν τα παιδιά σε σχολικές εκδρομές.

"Θα ήταν πολύ πιο ωφέλιμο να ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας", ανέφερε το τουρκικό υπουργείο, εκτιμώντας ότι το νομοσχέδιο "παραβιάζει ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα" των ανθρώπων.

Να σημειωθεί πάντως ότι το νομοσχέδιο δεν έχει πολλές πιθανότητες να εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση, όπου την πλειοψηφία έχει το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ