Τουρκία: Νέα Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου–Καστελόριζου
18/06/2019 21:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τουρκία: Νέα Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου–Καστελόριζου

Σε νέα προκλητική ενέργεια προχωράει η Τουρκία, σε μια περίοδο που οι σχέσεις με την Ελλάδα κλυδωνίζονται έντονα, μετά τις κινήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι εξέδωσαν Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για τις 20 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκία Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη των γεωτρήσεων του τουρκικού γεωτρύπανου Φατίχ εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

«Συνεχίζουμε με το πλοίο μας Φατίχ τη δεύτερη γεώτρηση μας στην περιοχή ‘’ Finike-1’’ Το βἀθος του νερού εκεί φτάνει 2300 μέτρα. Η γεώτρηση μας έχει ξεπεράσει τα 3000 μέτρα. Στόχος μας είναι να κατέβουμε στα 5000-5500 μέτρα. Εχουμε στόχο εργασίας 120 ημερών», είπε.

Ο ίδιος ανέφερε πως το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας ξεκινά το ταξίδι του για την Κύπρο. «Συνεχίζουμε τις εργασίες μας το δεύτερο γεωτρύπανο μας το Γιαβούζ θα είναι έτοιμο. Την Πέμπτη θα ξεκινήσει το ταξίδι του. Αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις του στις περιοχές που του παραχωρήθηκαν από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», τόνισε.

Ο Ντονμέζ ανέφερε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα τα των ομογενών και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου᾽᾽ και τόνισε πως ᾽᾽όσοι θέλουν να βγάλουν την Τουρκία έξω από τον ενεργειακό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου δεν έχουν καταλάβει πως δεν υπάρχει λύση δίχως την Τουρκία».

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το θέμα συζήτησης.

Πηγή: eleftherostypos.gr