Το σκάνδαλο που μπορεί να τσακίσει την τουρκική οικονομία: Ιράν, Halkbank, Ερντογάν και Τραμπ
27/02/2021 15:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το σκάνδαλο που μπορεί να τσακίσει την τουρκική οικονομία: Ιράν, Halkbank, Ερντογάν και Τραμπ

Spiegel: Μία χρεοκοπία της Halkbank θα μπορούσε να είναι η οριστική ταφόπλακα για την τουρκική οικονομία

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel καταπιάνεται με την κρατική τουρκική τράπεζα Halkbank, η οποία έχει τη δύναμη να… καταρρίψει την οικονομία της χώρας.

Σε άρθρο με τίτλο «Η Bad Bank του Ερντογάν σε δίκη», οι Γερμανοί επισημαίνουν ότι η δίκη που θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη τις προσεχείς εβδομάδες, θα διαλευκάνει ένα διεθνές πολιτικό και οικονομικό θρίλερ, στο οποίο θα απαντηθεί το ερώτημα: Συμμετείχε η τουρκική τράπεζα Halkbank στην παράκαμψη κυρώσεων κατά του Ιράν;

Στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ(βοηθούσε τον Ερντογάν μπας και απαλλαχτεί η Halkbank, σύμφωνα με τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον), αλλά και ο αμφιλεγόμενος Τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας Reza Zarrab.

Το Spiegel τονίζει τις συνέπειες ενδεχόμενης καταδίκης της τράπεζας για την τουρκική οικονομία:

«Αν καταδικαστεί, η Halkbank απειλείται στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο ύψους έως 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή με αποκλεισμό από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift. Μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες δεν θα μπορούσε πλέον να συμμετέχει στις διεθνείς συναλλαγές. Αυτό θα ήταν το τέλος της. Ήδη σήμερα η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίση. Μία χρεοκοπία της Halkbank θα μπορούσε να είναι η οριστική ταφόπλακα. Εκατοντάδες χιλιάδες αποταμιευτές στην Τουρκία θα έχαναν τις οικονομίες τους. Η λίρα θα συνέχιζε να διολισθαίνει. Οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι για τo τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη κατάρρευση από το 2001, όταν μέσα σε μία νύχτα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά είχαν οδηγηθεί στην πτώχευση».

Η δίκη έχει επίσης και γεωπολιτική διάσταση: Το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν μπορεί να ερευνήσει το ερώτημα εάν οι Τούρκοι πολιτικοί, μέχρι τον ίδιο τον Πρόεδρο Ερντογάν, συμμετείχαν στις παραβιάσεις κυρώσεων. Ο Ερντογάν, φυσικά, δεν μπορεί να καταστεί νομικά υπεύθυνος στις ΗΠΑ λόγω της ασυλίας που απολαμβάνει ως αρχηγός κράτους.

Τα στοιχεία που ενοχοποιούν τη Halkbank φαίνεται να είναι συντριπτικά. Ο Zarrab έδωσε μια… σαρωτική ομολογία και οι ανακριτές έχουν επίσης πρόσβαση σε έγγραφα που Τούρκος αστυνομικός παρέδωσε κρυφά στις ΗΠΑ το 2017.

Πηγή: newsbreak.gr