Το Ριάντ θεωρεί ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν τον πρώτο λόγο επί του ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ
23/06/2019 23:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Ριάντ θεωρεί ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν τον πρώτο λόγο επί του ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ

Ο σαουδάραβας αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Αντέλ Ζουμπέιρ δήλωσε σήμερα, σχολιάζοντας τις αμερικανικές προτάσεις που αποτελούν το οικονομικό μέρος του «ειρηνευτικού σχεδίου» των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό, ότι η βελτίωση της κατάστασης των Παλαιστινίων πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη, αλλά η πολιτική διαδικασία στην επίλυση της διένεξης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους είναι «εξαιρετικά σημαντική».

«Πιστεύω πως οτιδήποτε βελτιώνει την κατάσταση των Παλαιστίνιων είναι κάτι που πρέπει να είναι ευπρόσδεκτο. Αλλά εκτός αυτού, η πολιτική διαδικασία είναι εξαιρετικά σημαντική», δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

«Η τελική απόφαση γι΄αυτό ανήκει στους Παλαιστίνιους, διότι είναι δική τους υπόθεση και άρα πιστεύω πως ό,τι δεχθούν οι Παλαιστίνιοι, θα το δεχθούν όλοι».

Ο σαουδάραβας υπουργός δήλωσε ότι το Ριαντ εξακολουθεί να υποστηρίζει μία πολιτική διαδικασία που θα βασίζεται στην αρχή της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, εντός των συνόρων του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η διάσκεψη της Μανάμα (Μπαχρέιν), την Τρίτη και Τετάρτη, όπου θα παρουσιασθεί το οικονομικό μέρος του αμερικανικού «ειρηνευτικού σχεδίου», είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η διάσκεψη της Μανάμα δεν θα έχει επιτυχία», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ραμάλα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής , η οποία μποϊκοτάρει την διάσκεψη που οργανώνεται από τις ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν χθες στην δημοσιότητα το οικονομικό μέρος του ειρηνευτικού τους σχεδίου για το Μεσανατολικό, το οποίο έχει ως στόχο την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα δέκα ετών.

Οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν αυτό το οικονομικό μέρος του αμερικανικού σχεδίου λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον οφείλει πρώτα να θέσει τέλος στην υπεξαίρεση των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έδωσε για πρώτη φορά στην δημοσιότητα λεπτομέρειες του σχεδίου, που φέρει τη σφραγίδα του γαμπρού του αμερικανού προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ και στηρίζεται στη προσέλκυση διεθνών επενδύσεων για τους Παλαιστίνιους για την βελτίωση των υποδομών και της διακυβέρνησης στην Δυτική Οχθη και την Λωρίδα της Γάζας.

«Αρχίστε από την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, από τον τερματισμό της αρπαγής της γης μας από το Ισραήλ, των πόρων μας και των χρημάτων μας, δώστε μας την ελευθερία κίνησης και τον έλεγχο των συνόρων μας, του εναέριου χώρου μας, των χωρικών μας υδάτων...και στην συνέχεια φροντίστε να στήσετε μία δυναμική και εύρωστη οικονομία για εμάς, ως ελεύθερο και κυρίαρχο λαό», δήλωσε η Χανάν Ασράουι, σύμβουλος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Η διάσκεψη της Μανάμα, που διεξάγεται υπό τη αιγίδα του Τζάρεντ Κούσνερ, θα είναι η ευκαιρία για την παρουσίαση αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία θα περιλάβει αργότερα ένα πολιτικό μέρος, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Η Παλαιστινιακή Αρχή μποϊκοτάρει την διάσκεψη που φέρει τον φιλόδοξο τίτλο «Από την Ειρήνη στην Ευημερία» και απαντά ότι η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία υποστηρίζει πλήρως το Ισραήλ, επιδιώκει να εξαγοράσει τους Παλαιστίνιους και να τους στερήσει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους.

Η Ουάσινγκτον παρουσιάζει το «σχέδιο», το οποίο θα συζητηθεί στο Μπαχρέιν με οικονομικούς αξιωματούχους των πλούσιων χωρών του Κόλπου, ως «ιστορικό».

Αντιπροσωπεύει το πλέον φιλόδοξο και πλήρες διεθνές εγχείρημα για τον παλαιστινιακό λαό μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Στόχος, η κινητοποίηση κεφαλαίων ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάθος δεκαετίας για τους Παλαιστίνιους και ο διπλασιασμός του ΑΕΠ τους.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η πρωτοβουλία μπορεί να μεταμορφώσει την παλαιστινιακή οικονομία με την δημιουργία περισσότερων του ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας.

Και κινδυνεύοντας να εξοργίσει ακόμη περισσότερο την παλαιστινιακή ηγεσία, η αμερικανική κυβέρνηση προβλέπει ότι τα κεφάλαια θα διαχειρίζεται διεθνής αναπτυξιακή τράπεζα για να διασφαλισθεί καλύτερη διαχείριση και να αποφευχθεί η διαφθορά.

Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;

Δεν είναι ακόμη σαφές, Και δεν είναι επίσης γνωστό εάν τα αραβικά κράτη του Κόλπου- που έχουν βρει σημεία προσέγγισης με το Ισραήλ λόγω της κοινής τους εχθρότητας προς το Ιράν- θα είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στο οικονομικό μέρος του σχεδίου πριν από τη επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου, το πολιτικό μέρος του σχεδίου μπορεί να αποκαλυφθεί τον Νοέμβριο.

Η παλαιστινιακή ηγεσία είναι εξαιρετικά καχύποπτη απέναντι στον Τζάρεντ Κούσνερ, φίλο της οικογένειας Νετανιάχου, και τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο που δεν κρύβει την υποστήριξή του προς το Ισραήλ και έχει αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι το «ειρηνευτικό σχέδιο» του Τζάρεντ Κούσνερ μπορεί να μη αναφέρεται σε δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, σε ακόμη μία παραβίαση της γραμμής που ακολουθεί η αμερικανική διπλωματία εδώ και δεκαετίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ