Το Παρίσι θα εντείνει τους ελέγχους επί των ξένων επενδύσεων, δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας
29/04/2020 16:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το Παρίσι θα εντείνει τους ελέγχους επί των ξένων επενδύσεων, δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας

Η Γαλλία θα εντείνει τον έλεγχό της επί των ξένων επενδύσεων προκειμένου να προστατεύσει τις επιχειρήσεις της που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της κρίσης του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ.

Το όριο για την έναρξη ελέγχων επί των μη Ευρωπαίων επενδυτών που αποκτούν τμήματα μιας μεγάλης γαλλικής επιχείρησης «θα μειωθεί από το 25% στο 10%» έως το τέλος του έτους, ενώ ο έλεγχος θα επεκταθεί και στον τομέα της βιοτεχνολογίας, δήλωσε ο υπουργός στο δίκτυο LCI.

«Σε αυτή την περίοδο της κρίσης, ορισμένες εταιρίες είναι ευπαθείς. Τεχνολογίες έχουν αποδυναμωθεί και μπορούν να εξαγορασθούν σε χαμηλή τιμή από ξένους ανταγωνιστές, δεν θα το επιτρέψω αυτό», δήλωσε ο Λεμέρ.

Επί του παρόντος, το Παρίσι έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τις εξαγωγές άνω του 25% του κεφαλαίων εταιριών που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους τομείς οι οποίοι θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, όπως η άμυνα, η ενέργεια, η αεροδιαστημική, οι μεταφορές κλπ.

Αυτό το όριο του 25% έχει τεθεί σε ισχύ μόλις από τις αρχές του έτους, ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης που ελήφθη στο πλαίσιο της δυσπιστίας της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον ορισμένων ξένων επενδυτών, κυρίως Κινέζων. Προηγουμένως ήταν στο 33,33%.

Στις αρχές Απριλίου, η Γερμανία ανακοίνωσε επίσης ότι αυστηροποιεί τους ελέγχους για τις ξένες επενδύσεις λόγω της κρίσης, ενώ ήδη είχε προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση τον προηγούμενο χρόνο.

Ο Λεμέρ ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θα παρουσιάσει πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, το σχέδιό της για την ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό η χώρα να κινηθεί σταδιακά.

«Εργάζομαι επίσης σε συντονισμό με την Ευρώπη, διότι τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο από το να έχουμε τη Γαλλία που λαμβάνει ορισμένα μέτρα για το σχέδιο ανάκαμψής της και τη Γερμανία να μην λαμβάνει αντίστοιχα μέτρα», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάκαμψη πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους τομείς και «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει και να στηρίξει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης».

Την επομένη της παρουσίασης από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ του σχεδίου χαλάρωσης των περιορισμών, ο Λεμέρ ζήτησε όσο το δυνατόν περισσότεροι Γάλλοι να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά τις 11 Μαΐου.

«Το μήνυμά μου είναι πολύ απλό: πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια όλοι μαζί», εξήγησε, σημειώνοντας ότι η γαλλική οικονομία έχει πληγεί σοβαρά από την κρίση του κορονοϊού, με την κυβέρνηση να προβλέπει για φέτος βαθιά ύφεση με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8%.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ