Τις θέσεις τους για το κυπριακό απέστειλαν στον ΓΓ του ΟΗΕ Αναστασιάδης-Ακιντζί
31/10/2019 09:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τις θέσεις τους για το κυπριακό απέστειλαν στον ΓΓ του ΟΗΕ Αναστασιάδης-Ακιντζί

Τα ενεργειακά αποτελούν σημείο αναφοράς και στα δύο πολυσέλιδα έγγραφα που έστειλαν Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Αμφότεροι φρόντισαν μέσα από τα πολυσέλιδα και αναλυτικά έγγραφα τους να καταγράψουν με λεπτομέρεια θέσεις και ενέργειές τους, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο ο ΓΓ ΟΗΕ θα έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα ενόψει των επόμενων συναντήσεων για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο δικό του έγγραφο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σ’ ό,τι αφορά τα ενεργειακά σημειώνει ότι οι υδρογονάνθρακες ουδέποτε αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών. Παράλληλα, ο Νίκος Αναστασιάδης ενημερώνει τον ΓΓ ΟΗΕ για τις ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τονίζοντας την ίδια ώρα πως τόσο οι ενέργειες στην ΑΟΖ όσο και στη νεκρή ζώνη αλλά και την Αμμόχωστο, προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Από δικής του πλευράς ο Μουσταφά Ακιντζί άδραξε την ευκαιρία που του δόθηκε προκειμένου να παρουσιάσει και μέσω αυτής της οδού την πρότασή του στα ενεργειακά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, στην επιστολή του ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρεται "και στην πρόταση για να μειωθεί η ένταση για τους υδρογονάνθρακες". Ως γνωστόν, η πρόταση αυτή περιλαμβάνει τη σύσταση κοινής επιτροπής μεταξύ των δύο κοινοτήτων η οποία θα αναλαμβάνει τη διαχείριση όλων των ενεργειακών ζητημάτων. Πρόταση την οποία έχει ήδη απορρίψει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Αναστασιάδη προκύπτει ότι, η Ελλάδα στηρίζει την κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ ΟΗΕ και είναι έτοιμη να συνεργαστεί θετικά. Την ίδια ώρα, αναφέρουν οι πληροφορίες μας, η Ελλάδα δεν φαίνεται να βλέπει θετικά την προσέγγιση Τσαβούσογλου που παραπέμπει στο να υποκατασταθούν οι δύο πλευρές (ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή) από την πενταμερή, όπως την προτείνει η Τουρκία.

Πηγή: Φιλελεύθερος Κύπρου, capital.gr