Τα τουρκικά γεωτρύπανα κρατούν όμηρο το Κυπριακό
22/06/2019 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα τουρκικά γεωτρύπανα κρατούν όμηρο το Κυπριακό

Οι πραγματικότητες, όπως διαμορφώνονται τόσο επί του εδάφους όσο και διά θαλάσσης, γύρω από την Κύπρο εδραιώνουν ένα πλέγμα εξελίξεων που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άκρως ανησυχητικό και εξαιρετικά περίπλοκο στη διαχείρισή του, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα "Πολίτης".

Μέσα σε όσα συμβαίνουν, εύλογα διερωτάται κανείς πώς θα μπορούσε να χωρέσει μια ουσιαστική προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού καθώς τώρα η παρουσία τουρκικών γεωτρύπανων στην κυπριακή ΑΟΖ δεν αφήνει περιθώρια διαπραγμάτευσης, όπως διαμηνύει ξεκάθαρα η ε/κ πλευρά. Από τη μία, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη στασιμότητα σε επίπεδο διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό.

Από την άλλη, έχουμε τις παράνομες γεωτρητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ που στόχο έχουν τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στη θάλασσα αυτήν τη φορά. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις Όζερσαϊ σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και τις υπόνοιες για διάνοιξη υπό τ/κ διοίκηση δημιουργούν έναν επιπρόσθετο πονοκέφαλο, καθώς μια τέτοια ενέργεια δημιουργεί νέα δεδομένα επί του εδάφους και επηρεάζει άμεσα το Κυπριακό.

Την ίδια στιγμή, Ακιντζί και Όζερσαϊ επιδίδονται σε μια ξεκάθαρη διαμάχη που έχει έντονο άρωμα πρόωρης "προεκλογικής" περιόδου ενόψει "προεδρικών" του 2020. Το πλέγμα αυτό διανθίζεται και με την επιμονή Τατάρ και Όζερσαϊ να εισαγάγουν στον δημόσιο διάλογο τη λογική (υποστηριζόμενη από την Τουρκία) λύσης δύο κρατών εντός ΕΕ στην Κύπρο.

Αν προσθέσουμε σε όλα τα πιο πάνω την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, την προοπτική κυρώσεων κατά της χώρας του Ερντογάν από πλευράς ΗΠΑ, αλλά και την προοπτική υιοθέτησης μέτρων από την ΕΕ, διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό σκηνικό, το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται πλέον να διαχειριστεί.

Πηγή:capital.gr