Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
21/04/2020 18:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σχέδιο για τη στήριξη του πετρελαϊκού τομέα ανακοίνωσε ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε από την κυβέρνησή του να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κατεπείγουσας παροχής βοήθειας στη βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου, που πλήττονται σφοδρά από την κατακόρυφη πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τον μεγάλο αμερικανικό κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», υποσχέθηκε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter. Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Ενέργειας και Οικονομικών ανέλαβαν την αποστολή να διαθέσουν πόρους ώστε «αυτές οι πολύ σημαντικές εταιρείες και οι θέσεις εργασίας να είναι εγγυημένες για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον».

Με τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων που έχουν επιβληθεί για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, οι μεταφορές και τα εργοστάσια έχουν σταματήσει σχεδόν παντού στον κόσμο και η ζήτηση πετρελαίου κατέρρευσε, χωρίς όμως να μειωθεί εξίσου και η παραγωγή. Ως αποτέλεσμα, λόγω και της έλλειψης επαρκών χώρων αποθήκευσης στις ΗΠΑ, το αμερικανικό αργό West Texas intermediate (WTI), παράδοσης Μαΐου έκλεισε την Δευτέρα στα -37,63 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές ήταν έτοιμοι ακόμη και να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του μαύρου χρυσού.

Από τις αρχές του έτους το WTI και το Μπρεντ έχουν χάσει περίπου τα δύο τρίτα της αξίας τους. Η ιστορική χθεσινή αρνητική τιμή εντείνει την πίεση στον αμερικανικό πετρελαϊκό τομέα, καθώς πολλές καταχρεωμένες εταιρείες «φλερτάρουν» με τη χρεοκοπία. Η Whiting Petroleum Corporation, που ειδικεύεται στη σχιστολιθική εξόρυξη στη Βόρεια Ντακότα και το Κολοράντο κατέθεσε ήδη αίτηση πτώχευσης. Πολλές άλλες μεγάλες εταιρείες αναθεωρούν προς τα κάτω τις δαπάνες τους.

Το Ριάντ παρακολουθεί τις αγορές, είναι έτοιμο να ενεργήσει

Η Σαουδική Αραβία διαβεβαίωσε σήμερα ότι «παρακολουθεί από κοντά τις αγορές πετρελαίου και είναι έτοιμη να λάβει «κάθε επιπρόσθετο μέτρο», αφότου οι τιμές του αργού έπεσαν σε ιστορικό χαμηλό, μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

«Το βασίλειο συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις πετρελαϊκές αγορές και είναι έτοιμο να λάβει όλα τα επιπρόσθετα μέτρα σε συνεργασία με τον Opep+ και άλλους παραγωγούς» επισημαίνει η κυβέρνηση σε ένα δελτίο Τύπου.

Στον Opep+ συμμετέχουν όλα τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και άλλες χώρες παραγωγοί, όπως η Ρωσία.

Πρώτος εξαγωγέας αργού παγκοσμίως, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας «είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει τη σταθερότητα της πετρελαϊκής αγοράς και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του με τη Ρωσία προκειμένου να εφαρμόσει τις μειώσεις (της παραγωγής) για τα επόμενα δύο χρόνια» συμπλήρωσε η κυβέρνηση, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Σαλμάν.

Ένας άλλο σημαντικός παραγωγός, η Αλγερία, εμφανίστηκε σήμερα, επίσης καθησυχαστική, διαβεβαιώνοντας ότι η κατάσταση «αντιμετωπίζεται» από τη χώρα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων APS.

«Τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την πτώση των τιμών του πετρελαίου ελήφθησαν κατά το υπουργικό συμβούλιο που διεξήχθη πριν από περίπου δύο μήνες» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αλγερινής προεδρίας Μοχάντ Ουσάιντ Μπελάιντ.

«Προβλέψαμε αυτήν την κρίση και πήραμε τις προφυλάξεις μας» συμπλήρωσε.

Το Κρεμλίνο θεωρεί τη χθεσινή πτώση τιμής του πετρελαίου στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ως «κερδοσκοπικό» εμπόριο, που δεν σημαίνει "το τέλος του κόσμου"

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα ως «κερδοσκοπικό» εμπόριο την χθεσινή πτώση της τιμής του πετρελαίου στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Μαΐου, τα οποία δεν συνιστούν αφορμή για εξαιρετικά αρνητικές εκτιμήσεις της πραγματικότητας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επαφές, εφόσον χρειασθεί, με τον ΟΠΕΚ+.

«Όσον αφορά στο πανδαιμόνιο με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (Futures), είναι μια απόλυτα κερδοσκοπική στιγμή, μια καθαρά εμπορική στιγμή, η οποία σχετίζεται με την ημερομηνία κλεισίματος των συναλλαγών των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ

Κατά την άποψή του, «αναμφισβήτητα δεν πρέπει να προσδίδουμε σε κάτι τέτοιο χαρακτηριστικά ενός 'τέλους του κόσμου'». Είπε μάλιστα ότι «οι εμπειρογνώμονες γνωρίζουν άριστα ότι αυτή η εξέλιξη δεν συνιστά αφορμή για να γίνονται εξαιρετικά αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα πραγματικότητα, επειδή οι τιμές του πετρελαίου αν και δεν δείχνουν μια θετική δυναμική, δεν έχουν υποστεί τέτοια πτώση όπως αυτό συνέβη με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης πως «η κατάσταση αυτή δεν είναι ευχάριστη, αλλά παρόλα αυτά, δεν πρέπει να συνδέεται με την σημερινή τρέχουσα δυναμική των τιμών του πετρελαίου» και «είναι αυτονόητο πως παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την δυναμική των αλλαγών στις τιμές πετρελαίου».

Υπογράμμισε επίσης, ότι εάν καταστεί αναγκαίο η ρωσική κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει τα υπάρχοντα αποθέματα για να μετριάσει τις αρνητικές συνέπειες που ενδεχομένως να έχει η πτώση της τιμής του πετρελαίου για την ρωσική οικονομία.

Παράλληλα απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας (και πρώην πρωθυπουργού) Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος πρότεινε να υιοθετηθεί η αρχή του take or pay στο διεθνές εμπόριο πετρελαίου.

Ο Πεσκόφ, δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξουν επαφές με τον ΟΠΕΚ+ εφόσον χρειασθεί, επισημαίνοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σχετικές αποφάσεις.

«Υπάρχουν όλοι οι μηχανισμοί για να επαναπροσδιορίσουμε την στάση μας με τους εταίρους μας για την συμφωνία (μεταξύ των παραγωγών του ΟΠΕΚ+) δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι αν χρειασθεί θα γίνουν οι σχετικές επαφές.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ