Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
10/08/2019 11:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συνομιλίες περιορισμένης ισχύος στο Κυπριακό

Σε οδικό χάρτη, ο οποίος τους πάει μέχρι και τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κατέληξαν o Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί στη χθεσινή τους συνάντηση. Απ’ εκεί και πέρα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία για συνάντηση όλων των ενδιαφερόμενων μερών, το τοπίο είναι ακόμα θολό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος".

Από τη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών προκύπτει ότι: α) Περί τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να αναμένεται η κάθοδος της Τζέιν Χολ Λουτ για να προετοιμαστεί η συνάντηση με τον ΓΓ ΟΗΕ, β) ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει τον τελικό λόγο πραγματοποίησης της συνάντησης προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, γ) εάν υπάρχει θετική κατάληξη και συμφωνία όλων, τότε τα εμπλεκόμενα μέρη θα συσκεφθούν (άτυπη πενταμερής) για να αποφασίσουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στον Μουσταφά Ακιντζί ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να ξεκινήσουν με βάση την Κοινή Δήλωση του 2014, τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί και τη συζήτηση που έγινε στον Κραν Μοντανά επί των έξι παραμέτρων.

Για την ελληνοκυπριακή πλευρά μπαίνει ένα χρονικό πλαίσιο από την τριμερή της Νέας Υόρκης μέχρι και την πραγματοποίηση πενταμερούς συνάντησης, μέσα στο οποίο θα πρέπει να τερματιστούν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Ο ΠτΔ απέρριψε την πρόταση Ακιντζί για σύσταση κοινής επιτροπής για το φυσικό αέριο, προχώρησε σε αντιπροτάσεις, τις οποίες όμως η τ/κ πλευρά δεν αποδέχεται. Καθιστώντας κατ' αυτό τον τρόπο, εκ προοιμίου σαφές, μέσω Ακιντζί, πως εάν δεν μπει το φυσικό αέριο στο τραπέζι των συνομιλιών δεν θα προχωρήσει η διαδικασία.

Για την Αμμόχωστο ο Ν. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης των περιουσιακών δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων. Επανέφερε την πρότασή του για 21 ΜΟΕ και το θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων Κοκκίνων και Πυροΐου.

Ο Μ. Ακιντζί έθεσε πέντε ΜΟΕ, στα οποία περιλαμβάνεται και η ασφαλιστική κάλυψη οχημάτων για ολόκληρη την Κύπρο (ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές).

Πηγή:capital.gr