Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
20/07/2020 22:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σύνοδος Κορυφής - Σ. Μισέλ: Πεπεισμένος ότι είναι δυνατή μια συμφωνία - Τι προβλέπει η αναθεωρημένη πρόταση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ξεκίνησε με καθυστέρηση άνω των δύο ωρών, για τη συμφωνία επί του Ταμείου Ανάκαμψης στη βάση της αναθεωρημένης πρότασης που κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Προσερχόμενος νωρίτερα στη Σύνοδο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι θα παρουσιάσει τις νέες προτάσεις τους στους ηγέτες της ΕΕ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μία συμφωνία. "Θα στείλω τη νέα πρόταση σε όλους τους αρχηγούς. Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά κι αυτή η πρόταση είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς όλων των ηγετών και των ομάδων τους. Ξέρω ότι τα τελευταία βήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία είναι πιθανή", σημείωσε.

Τι προβλέπει η αναθεωρημένη πρόταση Μισέλ

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόταση Μισέλ, το συνολικό ύψος των κονδυλίου του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει στα 750 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αλλάζει η αναλογία επιχορηγήσεων - δανείων, καθώς πλέον ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτείνει να μειωθεί το ύψος των επιχορηγήσεων από τα 450 δισ. ευρώ (που ήταν η προηγούμενη συμβιβαστική πρόταση του Σαββάτου) στα 390 δισ. ευρώ και να αυξηθεί το ύψος των δανείων στα 360 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε επιχορηγήσεις ύψους 500 δισ. ευρώ και δάνεια 250 δισ. ευρώ.

Η διάρκεια για τις δεσμεύσεις των κονδυλίων, σύμφωνα με την τελευταία πρόταση Μισέλ, θα είναι τριετής, 2021-2023, ενώ οι πληρωμές θα γίνονται μέχρι και το 2026.

Πιο αναλυτικά, το ποσό για το εργαλείο Recovery and Resilience Facility αυξάνεται στα 672,5 δισ. ευρώ (από 560 δισ. στην πρόταση της Κομισιόν και 625 στη συμβιβαστική πρόταση Μισέλ του Σαββάτου), εκ των οποίων τα 360 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσεις και τα 312,5 δισ. ευρώ θα είναι δάνεια. Την ίδια στιγμή, βέβαια, συρρικνώνεται το κονδύλι για το React EU (συμπλήρωμα Συνοχής) στα 47,5 δισ. ευρώ, το συμπλήρωμα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (Just Transition Fund) μειώνεται από τα 32,5 δισ. σε 10 δισ. ευρώ, ενώ περικόπτονται επίσης οι επιπλέον πόροι για το Horizon Europe (5 δισ. ευρώ), το InvestEU (2,1 δισ. ευρώ), την αγροτική ανάπτυξη (Rural Development: 7,5 δισ. ευρώ), το RescEU (1,9 δισ. ευρώ) και NDICI (3,5 δισ. ευρώ). Επίσης, καταργούνται το EU4Health και το Εργαλείο Φερεγγυότητας.

Η πρόταση προβλέπει επίσης ότι η Κομισιόν θα πρέπει να δανειστεί για τη χρηματοδότηση του Next Generation EU το αργότερο έως το τέλος του 2026, ενώ η αποπληρωμή θα πρέπει να προγραμματιστεί στη βάση της χρηστης δημοσιονομικής διαχείρισης ώστε να διασφαλιστεί η σταθερή και προβλέψιμη αποπληρωμή έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2058.

Σε ό,τι αφορά τα εθνικά σχέδια διάθεσης των χρημάτων, προβλέπεται ότι θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της ενισχυμένης πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ενώ η εκταμίευση θα συνδέεται και με το κράτος δικαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρωί το πρακτορείο Bloombergοι Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία (οι λεγόμενες "φειδωλές χώρες") εμφανίζονταν ικανοποιημένες με την πρόταση να δοθούν τα 390 δισ. ευρώ (από το σύνολο των 750 δισ. ευρώ) με τη μορφή επιδοτήσεων και τα υπόλοιπα με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Τέλος, προβλέπεται ότι το συνολικό ποσό του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 παραμένει στα 1.074,3 δισ. ευρώ.

Αισιοδοξία Μέρκελ

Την ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας για το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης εξέφρασαν η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την τέταρτη ημέρα των μαραθώνιων συνομιλιών στις Βρυξέλλες.

Η Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα έλθουν σε συμφωνία για το σχέδιο στήριξης των οικονομιών, ύψους 1,8 τρισ. ευρώ.

"Δουλέψαμε σε ένα πλαίσιο για μια πιθανή συμφωνία το προηγούμενο βράδυ μετά από μακρές διαπραγματεύσεις", ανέφερε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους προσερχόμενη για την τέταρτη ημέρα των συζητήσεων στις Βρυξέλλες.

"Αυτό σημαίνει πρόοδος και δίνει ελπίδα ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σήμερα", πρόσθεσε.

Κατεβάζει τους τόνους ο Μακρόν

"Υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής", δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πριν από την επανάληψη των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

"Υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τα πράγματα προχώρησαν και ένας συμβιβασμός είναι πιθανός", πρόσθεσε. "Αρχίζω την σημερινή ημέρα με μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να καταγραφεί πρόοδος στην σύνοδο".

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας φέρεται να "χτύπησε τη γροθιά στο τραπέζι" χθες Κυριακή στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είναι αφιερωμένο στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, κατακεραυνώνοντας την απροθυμία ορισμένων από τους εταίρους του.

Στο στόχαστρο του Μακρόν: οι λεγόμενες "φειδωλές" χώρες (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία) και η Φινλανδία, που συνεχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις για το σχέδιο που παρουσίασε ο Σαρλ Μισέλ.

"Ήταν σκληρός όσον αφορά τις ανακολουθίες τους", εξήγησε μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας. Το ξέσπασμα του γάλλου προέδρου αναφέρθηκε επίσης από άλλες αντιπροσωπείες σε μέσα ενημέρωσης, καθώς κατά τα φαινόμενα το απόλαυσαν.

Φον Ντερ Λάιεν: Τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση

Λίγο πριν οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 16.00 (17.00 ώρα Ελλάδος), η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κάλεσε τους ηγέτες να καταλήξουν σε λύση.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι "μετά από τρεις ημέρες και τρεις νύχτες μαραθωνίου, τώρα εισερχόμαστε στην κρίσιμη φάση, αλλά έχω την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματικά θέλουν τη συμφωνία. Έδειξαν βούληση να βρουν λύση και χρειαζόμαστε λύση".

Παράλληλα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι "οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η ΕΕ χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον. Είμαι θετική για σήμερα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση".

Ο Σάντσεθ ελπίζει να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στις επόμενες ώρες

Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε την ελπίδα πως θα επιτευχθεί συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης τις επόμενες ώρες.

"Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε μια συμφωνία, ελπίζω να επιτευχθεί τις επόμενες ώρες", είπε, σύμφωνα με το Reuters.

Η εξεύρεση συμβιβασμού απαιτεί αποφασιστικότητα, διάλογο και ενσυναίσθηση, τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των πολιτών και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Πηγή: capital.gr