Σύνοδος Κορυφής: Οι "φειδωλοί" ζήτησαν Ταμείο Ανάκαμψης 400 δισ. ευρώ
19/07/2020 16:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σύνοδος Κορυφής: Οι "φειδωλοί" ζήτησαν Ταμείο Ανάκαμψης 400 δισ. ευρώ

Οι χώρες του Βορρά, οι λεγόμενες και "φειδωλές", ζήτησαν οι συνολικοί πόροι του Ταμείου Aνάκαμψης να μην υπερβαίνουν τα 400 δισ. ευρώ και οι περικοπές να έρθουν από τις επιχορηγήσεις, και όχι από τα δάνεια, συρρικνώνοντας έτσι το ύψος των επιχορηγήσεων σε δραματικό βαθμό (100 με 160 δισ. ευρώ), όπως μεταδίδει το skai.gr.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πρόκειται ουσιαστικά για θέση που υπονομεύει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της Συνόδου, αλλά και το ίδιο το πνεύμα της γερμανογαλλικής πρότασης.

Είναι ενδεικτικό ότι η συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μειώνει το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκ. ευρώ (από 500 δισεκ. ευρώ στην αρχική πρόταση) και αυξάνει αυτό των δανείων στα 300 δισεκ. ευρώ (από 250 δισεκ.) αφήνοντας πάντως το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισεκατομμύρια.

Κ. Μητσοτάκης: Δεν έχουμε περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι

Το δρόμο της συμφωνίας, που πρέπει να επιτευχθεί στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης έδειξε, με δήλωσή του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμο", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ηγέτες θα μπορέσουν να ξεπεράσουν σήμερα το αδιέξοδο.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

Διαπραγματευόμαστε επί τρεις ημέρες πλέον και προφανώς δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία. Ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο.

Από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά αυτοί οι συμβιβασμοί δεν μπορεί να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν τη φιλοδοξία μας για μία γενναία Ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορονοϊού και την οικονομική καταιγίδα που έχει προκαλέσει.

Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι.

Σύνοδος Κορυφής: Τα 4 επίμαχα θέματα που "φρενάρουν" τη συμφωνία

Τέσσερα είναι τα επίμαχα θέματα που διχάζουν τους Ευρωπαίους στη Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη για τρίτη ημέρα στις Βρυξέλλες.

Όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, αυτά είναι: το μέγεθος του νέου Ταμείου, η αναλογία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων που θα πρέπει να αποπληρωθούν, το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν ορισμένες χώρες από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και η σύνδεση της χορήγησης κονδυλίων με τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.

"Έχουμε συναίσθηση ότι πρέπει να πετύχουμε μια συμφωνία, διαπραγματευόμαστε υπό την πίεση ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη", είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Μέρκελ: Είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία - Μακρόν: Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του

Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως είναι πιθανό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην καταλήξουν σε συμφωνία κατά την τρίτη ημέρα των συνομιλιών τους σχετικά με τα σχέδια για ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών, που έχουν πληγεί πολύ εξαιτίας του κορονοϊού.

"Υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα", δήλωσε στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της γαλλικής προεδρίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει μια προθυμία για συμβιβασμό ώστε να υπάρξει συμφωνία για ένα ταμείο οικονομικής ανάκαμψης στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αυτή δεν πρέπει να είναι εις βάρος των φιλοδοξιών για την Ένωση.

"Η προθυμία για συμβιβασμό δεν θα πρέπει να μας αποτρέπει από τη νόμιμη φιλοδοξία που πρέπει να έχουμε", είπε κατά την άφιξή του για την τρίτη ημέρα της συνόδου κορυφής. "Θα δούμε τις ερχόμενες ώρες αν αυτά τα δύο είναι συμβατά".

"Δεν είναι θέμα αρχής, αλλά γιατί αντιμετωπίζουμε μια έκτακτη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση, και επειδή οι χώρες μας το χρειάζονται -- και χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή ενότητα".

"Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Ας συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί", πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τρίτη μέρα

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Capital.gr, οι επικεφαλής των κρατών-μελών της ΕΕ κάθονται και πάλι στο τραπέζι το μεσημέρι στις 13:00 ώρα Ελλάδας με πηγές να εκφράζουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων σε σχέση με την Παρασκευή παρά το γεγονός όπως λένε ότι το κλίμα αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, αναμένεται νέα πρόταση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των "φειδωλών" και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το υπερταμείο.

"Προσπαθούμε να βρούμε κοινά σημεία" ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έκανε λόγο για "πολύπλοκη κατάσταση" .

Χθες το βράδυ, οι ηγέτες διέκοψαν τις συζητήσεις περίπου στις 23.30 και μετά από συζητήσεις δώδεκα ωρών.

Στην ήδη υπάρχουσα πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπήρξε μείωση στο ποσό των επιχορηγήσεων, από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ στα 450 δισεκ. ευρώ, ενώ το ποσό των δανείων είναι 300 δισεκατομμύρια από 250 δισεκ. ευρώ. Το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει ανέγγιχτο.

"Πρέπει να τηρήσουμε τα νούμερα" είχε δηλώσει ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος, ενώ ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή σημείωσε ότι "ο Σαρλ Μισέλ εργάζεται προσεκτικά και δε θέλει να το αφήσει να του ξεφύγει τώρα".

Πηγή: capital.gr