Σύμμαχος Χαφτάρ: Τούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές και ομάδες καταδρομών πολεμούν στη Λιβύη
20/12/2019 18:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σύμμαχος Χαφτάρ: Τούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές και ομάδες καταδρομών πολεμούν στη Λιβύη

Η στήριξη που παρέχει η Τουρκία, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κυβένηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), του Φαγέζ αλ-Σαράτζ, με έδρα την Τρίπολη, στη Λιβύη, είναι πλέον αναμφισβήτητη, όμως νέα στοιχεία που έρχονται στο φως αποκαλύπτουν ότι τουρκικό έμψυχο δυναμικό και όχι μόνο άρματα και οπλισμός, βρίσκονται στη βορειοαφρικανική χώρα και συμμετέχουν στο πόλεμο μεταξύ της GNA και του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), ηγέτης του οποίου είναι ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ.

Τούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές και ομάδες καταδρομών μάχονται στις τάξεις των δυνάμεων της GNA, στην πρωτεύουσα της Τρίπολης, σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή, στον αντίπαλο LNA, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα.

"Είδαμε τους Τούρκους στρατιώτες να πολεμούν στο έδαφος προς την κατεύθυνση του Khallet al-Furjan, στην Τρίπολη, ανάμεσα στις ένοπλες πολιτοφυλακές της GNA. Είδαμε με τα μάτια μας τους ελεύθερους σκοπευτές και τις τουρκικές ομάδες καταδρομών", ανέφερε η πηγή.

Σύμφωνα με την πηγή, οι μονάδες του LNA κερδίζουν καθημερινά τον έλεγχο των νέων θέσεων στην Τρίπολη.

"Η πρόοδος είναι αργή αλλά συνεχής", πρόσθεσε η πηγή.

Νωρίτερα, τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Τουρκία είχε στείλει τις ένοπλες δυνάμεις, στρατιωτικούς συμβούλους και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Τρίπολη για να υποστηρίξει την GNA, του αλ-Σαράτζ, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ. Η κίνηση ήρθε μετά την επικύρωση του αλ-Σαράτζ, την Πέμπτη, της συμφωνίας σχετικά με τη στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία και αποδέχτηκε την προσφορά του Ερντογάν να στείλει στρατεύματα για την απόκρουση της επίθεσης των δυνάμεων του Χαφτάρ, την οποία, ο στρατηγός, στο κάλεσμα που απηύθυνε στους μαχητές του, την αποκάλεσε "τελική μάχη".

Η πόλη έτυχε παρόμοιας επίθεσης τον Απρίλιο, χωρίς όμως να καταφέρει ο Χαφτάρ κάποια πρόοδο.

Πηγή: capital.gr