Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
08/06/2020 14:34
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συμφωνία Μόσχας - Άγκυρας για δεύτερη παρτίδα S-400

Σε συμφωνία επί της αρχής για την παράδοση δεύτερης παρτίδας S-400 κατέληξαν η Μόσχα και η Άγκυρα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντενίρ, σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου RIA NOBOSTI.

Η Ρωσία, αναφέρει το δημοσίευμα, ολοκλήρωσε το πρώτο συμβόλαιο για την προμήθεια S-400 στην Τουρκία το 2019 έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

"Έχουμε καταλήξει σε συμφωνία επί της αρχής σχετικά με την προμήθεια της δεύτερης παρτίδας S-400. Απομένει να αποσαφηνίσουμε τις λεπτομέρειες για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τον οδικό χάρτη για τη συμπαραγωγή τμημάτων του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 στην Τουρκία'', δήλωσε ο Ντενίρ σε συνέντευξή του στο NTV.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία τους S-400 παρά την καθυστέρηση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. 'Τα συστήματα S-400 αγοράστηκαν για να χρησιμοποιηθούν'', ξεκαθάρισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Ντενίρ ανέφερε ακόμη ότι στην Άγκυρα "ενδιαφέρονται για προτάσεις για συστήματα αεροπορικής άμυνας Patriot και Eurosam".

''Αν υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό. Όσον αφορά τους Patriot, δεν έχει ακόμη βρεθεί μια ώριμη λύση ενώ όσον αφορά τα συστήματα Eurosam, συνεχίζονται οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει με Γαλλία και Ιταλία. Από τη δική μας πλευρά είμαστε έτοιμοι, μόλις οι άλλες δυο χώρες ολοκληρώσουν τον ρόλο τους, θα μπορούμε να προχωρήσουμε'', δήλωσε ο Ντενίρ.

Οι παραδόσεις των τελευταίων ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, που προκάλεσαν κρίση στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, ξεκίνησαν στα μέσα Ιουλίου 2019. Η Ουάσινγκτον ζήτησε από την Άγκυρα να εγκαταλείψει τη συμφωνία και, σε αντάλλαγμα, να αποκτήσει συστήματα Patriot, απειλώντας να καθυστερήσει ή ακόμη και να ακυρώσει την πώληση των τελευταίων μαχητών F-35 στην Τουρκία, καθώς και να επιβάλει κυρώσεις. Η Τουρκία ωστόσο αρνήθηκε να κάνει παραχωρήσεις και συνέχισε τις διαπραγματεύσεις για επιπλέον παρτίδα S-400.

Πηγή: capital.gr