Στρατηγικά διλήμματα για Κόρμπιν
22/09/2019 19:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στρατηγικά διλήμματα για Κόρμπιν

Κοινή στρατηγική για το Brexit και την επόμενη εκλογική αναμέτρηση αναζητεί το βρετανικό Εργατικό Κόμμα στο συνέδριό του. Εσωκομματικά πυρά και χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας για τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Σε αναμονή για την απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου ως προς τη νομιμότητα της αναστολής των εργασιών της Βουλής για πέντε εβδομάδες, την οποία επέβαλε η ταπεινωμένη κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, ξεκίνησε το τετραήμερο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος στο Μπράιτον. Τη στιγμή που επιβάλλεται σταθερότητα και ομοψυχία των πολιτικών κομμάτων ενόψει ενός πολύ κρίσιμου Οκτωβρίου για τις συνομιλίες του Brexit, η αξιωματική αντιπολίτευση σπαράσσεται από τον άτεγκτο πόλεμο μεταξύ της σκληρής μαρξιστικής πτέρυγας, που στηρίζει τον Τζέρεμι Κόρμπιν, και της μετριοπαθούς, που εκπροσωπεί ο αντιπρόεδρος Τομ Γουότσον.

Με τελευταία δημοσκόπηση να δείχνει την δημοτικότητα του Τζέρεμι Κόρμπιν στο -60%, κάτι πρωτοφανές για ηγέτη της αντιπολίτευσης εδώ και σαράντα χρόνια, ο ίδιος άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου διακηρύττοντας πως θα παραμείνει στην ηγεσία και μετά τις επόμενες εκλογές, ασχέτως αποτελέσματος. Όμως οι λεονταρισμοί του Κόρμπιν, αδυνατούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν διαφορά έως και 15 μονάδες από το Συντηρητικό Κόμμα, παραιτήθηκε το Σάββατο ένας εκ των βασικών του συμβούλων, συγγραφέας του μανιφέστου του κόμματος. Ο παραιτηθείς δηλώνει πως το Εργατικό Κόμμα κινδυνεύει να χάσει και την δεύτερη θέση όσο ο Κόρμπιν παραμένει στην ηγεσία.

Εσωκομματικές διαμάχες στο Μπράιτον

Παράλληλα, η μαρξιστική φράξια "Μομέντουμ", η αποκαλούμενη πέμπτη φάλαγγα του Κόρμπιν, σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, πρότεινε την άμεση κατάργηση της αντιπροεδρίας. Αν και η απόπειρα δεν πέρασε, το περιστατικό δείχνει ξεκάθαρα την σφοδρή διαμάχη που λαμβάνει χώρα στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν παραμένει στην ηγεσία, στηριζόμενος από μια φθίνουσα ομάδα ακροαριστερών υπό τον σταλινικό Σέιμας Μιλν, πρώην δημοσιογράφου της Guardian, και τον Λεν Μακλάσκι, τον πρόεδρο του συνδικάτου των Δημοσίων Υπαλλήλων Unite, του μεγαλύτερου χρηματοδότη των Εργατικών. Υπό τις ηγεσίες των Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Κόρμπιν τα δύο μεγάλα πολυσυλλεκτικά κόμματα της βρετανικής πολιτικής μεταμορφώθηκαν σε καλτ οργανώσεις φανατικών ακροδεξιών και ακροαριστερών.

Πηγή: Deutsche Welle