Στους δρόμους και στα δικαστήρια κατά Τζόνσον
31/08/2019 16:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στους δρόμους και στα δικαστήρια κατά Τζόνσον

Άσπονδοι φίλοι και αντίπαλοι του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αποτρέψουν "πάγωμα" του Κοινοβουλίου και άτακτο Brexit. Εντείνονται οι ενδοκυβερνητικές τριβές.

Με σειρά προκλήσεων βρίσκεται αντιμέτωπη η βρετανική κυβέρνηση μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τις νομοθετικές εργασίες της Βουλής για πέντε εβδομάδες. Για το Σάββατο τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούν σε διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Βρετανίας. Νέες κινητοποιήσεις εξαγέλλονται για την επόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, πολιτικές προσωπικότητες συντάσονται με τις προσφυγές νομικών και ιδιωτών στο Ανώτατο Δικαστήριο. Δικαστήριο της Σκωτίας στο οποίο έχουν προσφύγει 70 νομικοί, που ζητούν την άμεση διακοπή της αναστολής του Κοινοβουλίου, παρέπεμψε σε δικάσιμο την Τρίτη, σε ολοήμερη διαδικασία που θα βγάλει αποτέλεσμα την ίδια ημέρα. Σημειωτέον ότι οι δικαστικές αποφ?σεις των σκωτικών δικαστηρίων ισχύουν σε όλη τη χώρα.

Και ο Μέιτζορ συνυπογράφει την προσφυγή

Στην Αγγλία ο πρώην πρωθυπουργός των Συντηρητικών, Τζον Μέιτζορ, ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, Τομ Γουότσον, καθώς και η νέα ηγέτης των Φιλελευθέρων, Τζο Σουίνσον, ανακοίνωσαν ότι συμμετέχουν στην προσφυγή ιδιωτών στο Ανωτατο Δικαστήριο, η οποία θα συζητηθεί επειγόντως την Πέμπτη.

Από την πλευρά του ο Μπόρις Τζόνσον, με συνεντεύξεις στο BBC και το Sky News, προειδοποίησε τους βουλευτές του που αντιτίθενται σε έξοδο δίχως συμφωνία και απειλούν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση ότι, από κοινού με την αντιπολίτευση, υποσκάπτουν την διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης έναντι των Βρυξελλών. "Οι σύμμαχοι και φίλοι μας στην Ευρώπη, ενθαρρυμένοι από τις κινήσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και δικών μας βουλευτών να αποτρέψουν το Brexit, δεν μετακινούνται από τις θέσεις τους", υποστηρίζει. Για πολλοστή φορά, ο Μπόρις Τζόνσον, εκλεγμένος μόνο από 90.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, επιχειρεί να φορτώσει όλη την ευθύνη για έξοδο δίχως συμφωνία στην αντιπολίτευση. Ωστόσο, παρασκηνιακά υπουργοί και βουλευτές προειδοποιούν τον κ.Τζόνσον ότι αν ακολουθήσει τυφλά τη σκληρή διαπραγματευτική γραμμή που επέβαλε ο προσωπικός σύμβουλός του, Ντομινίκ Κάμινκς, η πρωθυπουργική θητεία του κινδυνεύει να είναι πολύ μικρής διάρκειας.

Πηγή: Deutsche Welle