Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
07/09/2019 11:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στη Νέα Υόρκη συνεχίζονται οι προσπάθειες για το Κυπριακό

Ο στόχος που ήταν η συνομολόγηση των Όρων Αναφοράς μπορεί να μην επιτεύχθηκε σ΄ αυτό το ταξίδι της Τζέιν Χολ Λουτ, αλλά η προσπάθεια από πλευράς Ηνωμένων Εθνών θα συνεχιστεί.

Όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ της η κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος", αυτό σημαίνει ότι το κέντρο βάρους των προσπαθειών θα μετατοπιστεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα επιστρέψει η Λουτ μεταφέροντας στον Αντόνιο Γκουτέρες το αποτέλεσμα των συναντήσεών της. Ο Γ.Γ. αναμένεται ότι θα αποφασίσει για τη μετέπειτα πορεία των εξελίξεων αφού συναντήσει και ο ίδιος τους δύο ηγέτες αργότερα αυτό τον μήνα. Συναντήσεις που θα κρίνουν εάν και πότε θα πραγματοποιηθεί και η τριμερής.

Οι χθεσινές επαφές της Τζέιν Χολ Λουτ με τους Αναστασιάδη και Ακιντζί απλώς επιβεβαίωσαν ότι σ’ αυτή τη φάση είναι αδύνατη η επίτευξη συμφωνίας επί των Όρων Αναφοράς. Δεν θέλησε να φύγει αφήνοντας πίσω της μια αρνητική αποτύπωση της κατάστασης, αλλά προτίμησε να πραγματοποιήσει μια κοινή καθαρά κοινωνική συνάντηση με τους δύο ηγέτες. Προ της συνάντησης αυτής φρόντισε να ανακοινώσει η ίδια ότι προσπάθεια της θα συνεχιστεί.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε τις συναντήσεις των δύο ηγετών με τον ΓΓ ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ενώ αναμένεται ότι η Λουτ θα έχει επαφές και με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Ενδεχομένως ότι και αυτές θα είναι στη ΝΥ για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Η Λευκωσία προσπάθησε και, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θα προσπαθήσει να αποφύγει το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να κρατήσει την προσπάθεια σε τροχιά συνομιλιών.

Η προσοχή όλων στρέφεται στην κάθοδο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα. Ενώ αναμενόταν να φτάσει στα κατεχόμενα τη Δευτέρα, χθες έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα έρθει από σήμερα, χωρίς να δίνονται άλλες λεπτομέρειες για τις επαφές του. Τη Δευτέρα θα παρακαθήσει σε κοινή σύσκεψη με τον Ακιντζί και τα τουρκοκυπριακά κόμματα. Σύσκεψη η οποία θα καταγράψει και την πορεία που προτίθεται να ακολουθήσει η τουρκική πλευρά στο Κυπριακό το επόμενο διάστημα.

Πηγή:capital.gr