Στη Νέα Υόρκη ο Ιρανός ΥΠΕΞ
15/07/2019 11:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Στη Νέα Υόρκη ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ αφίχθη στη Νέα Υόρκη χθες Κυριακή προκειμένου να συμμετάσχει σε μια σύνοδο του ΟΗΕ εντός της εβδομάδας, μετέδωσε το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Ζαρίφ πρόκειται να πάρει μέρος σε μια συνεδρίαση του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών μεθαύριο Τετάρτη, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Επισήμως δεν έχει προγραμματιστεί καμιά συνάντηση του Ζαρίφ με αμερικανούς αξιωματούχους, ωστόσο στην Τεχεράνη κυκλοφορούν έντονες φήμες ότι ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας σκοπεύει να κάνει προεργασία ώστε να γίνει μια συνάντηση, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί δήλωσε χθες Κυριακή ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να διεξαγάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ, αλλά έθεσε όρους γι’ αυτό, αξιώνοντας πριν απ’ όλα να αρθούν οι αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις, να χαλαρώσει η ασφυκτική πίεση που ασκεί η Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη.

Από πέρυσι, όταν η αμερικανική κυβέρνηση αποχώρησε από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, επανέφερε μονομερώς σε ισχύ όλες τις κυρώσεις που είχαν αρθεί και επέβαλε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, με σκοπό να εκμηδενιστούν οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου και να αναγκαστεί η Ισλαμική Δημοκρατία να αλλάξει την εξωτερική της πολιτική.

Η ένταση δεν έχει πάψει να ανεβαίνει και τις τελευταίες εβδομάδες έφθασε στην κορύφωσή της, με τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων για τις οποίες οι ΗΠΑ επέρριψαν την ευθύνη στο Ιράν, καθώς και με την κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου κατασκοπευτικού αεροσκάφους, μετά την οποία ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να γίνουν πυραυλικά πλήγματα σε αντίποινα — διαταγή που ακύρωσε την τελευταία στιγμή.

Εξάλλου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδυναμία των μερών που παραμένουν στη συμφωνία να τη βγάλουν από την εντεινόμενη οικονομική της απομόνωση, η Τεχεράνη άρχισε να αθετεί δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τις μεγάλες δυνάμεις: πλέον εμπλουτίζει ουράνιο πέραν του καθορισμένου ορίου, ενώ αύξησε επίσης το απόθεμα ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού που διατηρεί στην κατοχή της, επίσης πέραν του συμφωνημένου ορίου.

Χθες Κυριακή, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία κάλεσαν σε διάλογο για να σωθεί η συμφωνία — επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) — και παράλληλα να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω κλιμάκωση.

Βρετανία: Το Ιράν έχει "βαθιά αποσταθεροποιητική" στάση στη Μέση Ανατολή

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ χαρακτήρισε σήμερα «βαθιά αποσταθεροποιητική» την προσέγγιση του Ιράν στη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία του «να περιοριστούν οι εντάσεις» με την ισλαμική δημοκρατία, πριν συναντηθεί με τους Ευρωπαίος ομολόγους του στις Βρυξέλλες.

«Καθ’ οδόν προς τις Βρυξέλλες για έκτακτες συζητήσεις για τους τρόπους μείωσης της έντασης με το Ιράν», έγραψε στο Twitter ο Χαντ, ο οποίος θα συμμετάσχει σήμερα στη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Η προσέγγισή τους στη Μέση Ανατολή είναι βαθιά αποσταθεροποιητική, όμως επιθυμούμε να περιορίσουμε τις εντάσεις (…) αναφορικά με το ζήτημα του (δεξαμενόπλοιου) Grace 1 και να αποφευχθεί μια πυρηνικοποιημενη περιοχή», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Όμως η συμφωνία είναι συμφωνία και αν μία από τις πλευρές την παραβεί …», υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός αναφερόμενος στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ωστόσο ο Χαντ μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες τόνισε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος να διασωθεί η συμφωνία, ενώ επεσήμανε ότι αν και οι ΗΠΑ είναι ο στενότερος σύμμαχος της Βρετανίας οι δύο χώρες διαφωνούν σε αυτό το θέμα.

«Το Ιράν απέχει ακόμη τουλάχιστον ένα χρόνο από το να αναπτύξει ατομική βόμβα. Υπάρχει ακόμη ένα μικρό περιθώριο, που όμως κλείνει, για να διατηρηθεί ζωντανή η συμφωνία», υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός.

Η ένταση στην περιοχή του Κόλπου εντείνεται συνεχώς από τον Μάιο του 2018 οπότε οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και επέβαλαν εκ νέου κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Στο μεταξύ σήμερα ο εκπρόσωπος της ιρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας, ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί, δήλωσε ότι το Ιράν θα επιστρέψει στην κατάσταση πριν την πυρηνική συμφωνία, αν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ