Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
07/05/2021 15:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Sofagate-«Σκάνδαλο του καναπέ»: Κι' αν τελικά η Τουρκία λέει την αλήθεια;

Το περιστατικό -ισχυρίστηκε ο Μ. Τσαβούσογλου, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα, Frankfurter Allgemeine Zeitung- προέκυψε αποκλειστικά από τις εσωτερικές αντιπαλότητες εντός της ΕΕ

Το «σκάνδαλο του καναπέ», γνωστό και ως «Sofagate», με την πρόεδρο της Κομισιόν να στέκεται όρθια στο Ακ Σαράϊ, «βήχοντας» διπλωματικά για να την προσέξουν ο Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, οι οποίοι ήδη είχαν «βολευτεί» στους καναπέδες τους, προκάλεσε ποικίλες επικρίσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Προκάλεσε, επίσης, το ξέσπασμα των «γυναικών», δια της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν προς τους «άντρες», στο πρόσωπο του Σ. Μισέλ.

Ταυτόχρονα, η Άγκυρα στριμωγμένη απολογείτο για το «λάθος» ή την εσκεμμένη «προβοκάτσια», ισχυριζόμενη ότι δεν φταίει η τουρκική πλευρά. Τα ίδια επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χτες στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάϊκο Μάας.

Όπως αναφέρει το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, DPA, επέρριψε σαφώς την ευθύνη στις Βρυξέλλες για τον σάλο σε σχέση με την διευθέτηση των καθισμάτων κατά την διάρκεια της επίσκεψης τον Απρίλιο στην Τουρκία της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Είναι λάθος να φορτώνουμε στην Τουρκία τις διαμάχες που υπάρχουν εντός της ΕΕ», δήλωσε.

Υπάρχουν και χειρότερα

Παρ' ότι οι εξηγήσεις που έχει δώσει έως τώρα η Άγκυρα δεν κρίνονται επαρκείς, δεδομένου ότι αρκετές φορές στο παρελθόν, σε συναντήσεις του Τ.Ερντογάν με τους δύο επικεφαλής της ΕΕ, τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, ακολουθείτο πολύ συγκεκριμένο πρωτόκολλο όπου και οι τρείς κάθονταν μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλον, σκόπιμο είναι να θέσει κανείς το ερώτημα ως «δικηγόρος του διαβόλου»: Μήπως, άραγε, η Τουρκία λέει την αλήθεια;

Διότι «κενά» δεν παρουσιάζει μόνο το τουρκικό story, αλλά και το ευρωπαϊκό.

Σε αυτή την περίπτωση, από το συγκεκριμένο ερώτημα προκύπτει ένα άλλο, δεύτερο: Και γιατί χρειαζόταν να κάνει η ΕΕ τόσο αναβαθμισμένη επίσκεψη στην Τουρκία; Θα μπορούσε, κάλλιστα, να επισκεφτεί την Άγκυρα μόνο ένας εκ των δύο.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες επέλεξαν να πάνε και ο Μισέλ και η Λάιεν. Κάτι πρωτοφανές, ειδικά μετά τα «μεγάλα γυμνάσια» στα οποία υπέβαλε η Τουρκία την ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο, σχεδόν όλο το 2020. Για να μην μιλήσει κανείς για τη Λιβύη, τη Συρία, τον Καύκασο, κ.ο.κ.

Και μόνο το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στο ανώτατο δυνατό επίπεδο επίσκεψη στην Τουρκία, κάθε άλλο παρά διάθεση για σκληρό «παζάρι», με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, δείχνει έναντι της Άγκυρας.

Τουρκικοί ισχυρισμοί

Εάν, επίσης, τα όσα ισχυρίζεται ο Μ.Τσαβούσογλου επιβεβαιωθούν έστω και κατ' ελάχιστον, τότε η εικόνα της «ανώτατης ηγεσίας» της ΕΕ στην επίσκεψή της στην Άγκυρα, μάλλον σε... περιφερόμενο θίασο παραπέμπουν.

«Το περιστατικό -ισχυρίστηκε ο Μ. Τσαβούσογλου, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα, Frankfurter Allgemeine Zeitung- προέκυψε αποκλειστικά από τις εσωτερικές αντιπαλότητες εντός της ΕΕ.

»Οι συναντήσεις μεταξύ των προπαρασκευαστικών ομάδων για θέματα πρωτοκόλλου αποτελούν σημαντικό μέρος κάθε επίσημης επίσκεψης. Πριν από την επίσκεψη, η Τουρκία εκπλήρωσε όλες τις επιθυμίες της αντιπροσωπείας της ΕΕ.

»Παρά τις επαναλαμβανόμενες υπενθυμίσεις μας, εκπρόσωποι του τμήματος πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ταξίδεψαν στην Τουρκία μαζί με την ομάδα της ΕΕ για την προπαρασκευή της επίσκεψης.

»Εάν η Επιτροπή είχε άνδρα πρόεδρο, οι ρυθμίσεις για το πρωτόκολλο θα ήταν ακριβώς οι ίδιες, όπως ζήτησε ρητά η πλευρά της ΕΕ».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Χ.Μάας, ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε τους ίδιους ισχυρισμούς, λέγοντας πως «μόνο η πλευρά του Ε.Συμβουλίου έλαβε μέρος στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες και καθόρισε την διευθέτηση των καθισμάτων».

«Αρχικά και εγώ εξεπλάγην, όταν την είδα», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι σωστό να ισχυρίζεται η Λάϊεν πως όλα συνέβησαν επειδή είναι γυναίκα, παρόλο που γνώριζε την κατάσταση. Υπάρχει ιδιαίτερος σεβασμός για την επικεφαλής της ΕΕ».

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε ότι ο Χάϊκο Μάας, κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Μ.Τσαβούσογλου, απέφυγε ... επιμελώς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Τούρκου ομολόγου του (!).

Πηγή: lawandorder.gr