Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θέλουν πρόωρες εκλογές την 9η Δεκεμβρίου, με προϋπόθεση την αναβολή του Brexit ως την 31η Ιανουαρίου 2020
27/10/2019 12:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θέλουν πρόωρες εκλογές την 9η Δεκεμβρίου, με προϋπόθεση την αναβολή του Brexit ως την 31η Ιανουαρίου 2020

Δύο κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης στη Βρετανία αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ζητήσουν να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές με προϋπόθεση ότι το Brexit θα αναβληθεί τουλάχιστον ως τον Φεβρουάριο, κάτι που ζήτησαν να εξασφαλίσει ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με επιστολή τους.

Στην επιστολή που απηύθυναν στον Τουσκ, το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες — πολιτικές παρατάξεις οι οποίες τάσσονται υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση — του ζητούν να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου το Μπρέξιτ να αναβληθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και αρχηγός του κόμματος των Συντηρητικών έχει προτείνει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές τη 12η Δεκεμβρίου. Χρειάζεται να εξασφαλίσει ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων τη Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων των 650 μελών για να στηθούν πρόωρα κάλπες όπως ελπίζει.

Η πρόταση του Τζόνσον προβλέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους κοινοβουλευτικούς για να συζητήσουν και να επικυρώσουν τη νομοθεσία που απαιτείται για την εφαρμογή της Συμφωνίας Αποχώρησης εάν εγκρίνουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδίως οι Εργατικοί, απορρίπτουν την πρόταση, ωστόσο το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κατέστησαν σαφές χθες πως θα τάσσονταν υπέρ του να γίνουν εκλογές τον Δεκέμβριο εάν αυτές διαχωριστούν από τη νομοθεσία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την επιστολή των επικεφαλής τους — της Νίκολα Στέρτζον και της Τζο Σουίνσον — προς τον Τουσκ, οι δύο παρατάξεις θεωρούν ότι αυτός είναι «ο μοναδικός τρόπος» να λυθεί ο γόρδιος δεσμός στη Βουλή των Κοινοτήτων και να «μπορέσουν το ΗΒ και η ΕΕ να προχωρήσουν μπροστά, όποια μορφή κι αν πάρει» η μελλοντική τους σχέση. Κατά πληροφορίες που μετέδωσαν βρετανικά ΜΜΕ, τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής εκλογών την 9η Δεκεμβρίου.

Η ηγεσία των Εργατικών λέει ότι θα ενέκρινε την πρόταση να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές μόνο εάν προηγουμένως αποκλειόταν ο κίνδυνος του δυνητικά χαοτικού Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία. Ωστόσο η προοπτική διχάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία, που βρίσκεται πολύ πίσω από τους Συντηρητικούς ως προς τα ποσοστά πρόθεσης ψήφου, κατά τις δημοσκοπήσεις.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ