Σκωτία: Αποφασισμένη για δημοψήφισμα η Στέρτζιον
10/05/2021 18:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σκωτία: Αποφασισμένη για δημοψήφισμα η Στέρτζιον

Ένας ακόμη «πονοκέφαλος» μετά τα εκλογικά αποτελέσματα της Πέμπτης για τον Μπόρις Τζόνσον, ενώ παράλληλα προετοιμάζει την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Η Αγγλία επρόκειτο να ανακοινώσει σήμερα την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων από την πανδημία για τις 17 Μαΐου. Παράλληλα με αυτά όμως ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρέπει να αξιολογήσει και τα αποτελέσματα των εκλογών της Πέμπτης. Ενώ σχεδιάζει την επόμενη μέρα μετά την πανδημία για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σκωτία και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας ίσως γίνει ο κύριος «πονοκέφαλος» για εκείνον.

Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP) επικράτησε με μία ιστορική νίκη 64 εδρών στο Χόλιρουντ και μαζί με τις 8 έδρες των σκωτσέζων Πράσινων, τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας καταλαμβάνουν την πλειοψηφία του σκωτικού κοινοβουλίου. «Το θέμα είναι το πότε και όχι το αν», ξεκαθάρισε η πρωθυπουργός της Σκωτίας στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μπόρις Τζόνσον, αναφερόμενη στο μεγάλο ερώτημα για το δημοψήφισμα. Τα πρωτοσέλιδα του Τύπου στη Σκωτία τιτλοφορούνται με την φράση αυτή, ενώ το θέμα απασχολεί έντονα και το βρετανικό τύπο. Η Νίκολα Στέρτζιον από την πλευρά της τονίζει επανειλημμένα ότι η νίκη της δείχνει τη θέληση του σκωτικού λαού να αποφασίσει για το μέλλον του.

Ανυποχώρητη στην θέσεις της και η βρετανική κυβέρνηση

Όπως όλα δείχνουν, θα παλέψει να τηρήσει τη βασική προεκλογική της υπόσχεση μετά το τέλος της πανδημίας, χωρίς να χάσει χρόνο, φιλοδοξώντας να νομοθετήσει το δημοψήφισμα την άνοιξη του 2022, με στόχο να διεξαχθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του 2023, με ή χωρίς την έγκριση του Γουέστμινστερ. Την ίδια ώρα, η πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης προσπαθεί να ρίξει τους τόνους χωρίς όμως να υποχωρεί ουσιαστικά στις θέσεις της. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ήδη από το Σάββατο κάλεσε τα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεργαστούν, ώστε να βγουν πιο ενωμένα και πιο ισχυρά από την πανδήμια, και προανήγγειλε τη οργάνωση ενός συνεδρίου.

Μετά την επικοινωνία της Κυριακής και την στάση της Στέρτζιον, ο Μπόρις Τζόνσον δεν σχολίασε κάτι, παρόλα αυτά την παραμονή των εκλογών είχε δηλώσει ότι ένα δημοψήφισμα αυτήν την χρονική στιγμή είναι «ανεύθυνο» και «απερίσκεπτο». Ο Μάικλ Γκόουβ, επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου, σε συνέντευξή του στο BBC, εξέφρασε την πεποίηθηση ότι το «ζήτημα δεν θα φτάσει στα δικαστήρια» και ότι ο κόσμος «αυτό που πραγματικά θέλει να δει είναι η συνεργασία των κυβερνήσεών μας».

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του think tank «Our Scottish Future», το 73% των Σκωτσέζων δεν επιθυμεί ανεξαρτησία, αλλά καλύτερη συνεργασία της χώρας με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό δείχνει να καθοδηγεί την τακτική της βρετανικής κυβέρνησης Τζόνσον, που έχει αποφασίσει να επενδύσει το επόμενο διάστημα πολλά δισεκατομμύρια λίρες σε δημοσιονομικά έργα στοχευμένα στη Σκωτία.

Πηγή: dw.com