Σερβία: «Ελεύθερη ζώνη» κήρυξε η σερβική αντιπολίτευση τον χώρο μπροστά από το προεδρικό μέγαρο
05/05/2019 16:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σερβία: «Ελεύθερη ζώνη» κήρυξε η σερβική αντιπολίτευση τον χώρο μπροστά από το προεδρικό μέγαρο

Σε νέα φάση εισέρχονται οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης κατά του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Μετά την καθιερωμένη, πλέον, πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, για 22ο Σάββατο, οι διαδηλωτές, με επικεφαλής ηγέτες της αντιπολίτευσης, μετέβησαν στο πάρκο μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, κηρύσσοντας τον χώρο «ελεύθερη ζώνη». Πρόκειται για νέα μορφή κινητοποιήσεων που είχε αναγγείλει η αντιπολίτευση πριν από το Πάσχα και - όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά - «εκφράζει την ανάγκη να δημιουργηθούν, σε διάφορα σημεία της πόλης του Βελιγραδίου, οάσεις δημοκρατίας και ελευθερίας».

Έτσι, απέναντι από την είσοδο του προεδρικού μεγάρου, στήθηκε ένα μεγάλο αντίσκηνο όπου θα διοργανώνονται διάφορα πάνελ, ενώ οι πολίτες θα μπορούν, καθημερινά, να προσέρχονται και να συνομιλούν με ηγέτες της αντιπολίτευσης και βουλευτές. Από τον ίδιο χώρο θα παρουσιάζεται και ένα δελτίο ειδήσεων στις 19:30, την ίδια ώρα που αρχίζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, του πρώτου προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης(RTS).

Επιφυλακή στον χώρο της «ελεύθερης ζώνης» θα είναι καθημερινά άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Την πρώτη μέρα λειτουργίας του χώρου, «βάρδια» έχει το κίνημα Dveri.

Ο ηγέτης του κινήματος Μπόσκο Ομπράντοβιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η δημιουργία ΄΄ελεύθερης ζώνης΄΄ μπροστά από το προεδρικό μέγαρο δηλώνει την αποφασιστικότητα της αντιπολίτευσης να επιμείνει στα αιτήματα για ανεξάρτητα δημόσια ΜΜΕ και για την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την διεξαγωγή δίκαιων και δημοκρατικών εκλογών».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ