Σε επιφυλακή οι δυνάμεις των ΗΠΑ για "μεγάλο χτύπημα" από το Ιράν τις επόμενες 48 ώρες
07/01/2020 20:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σε επιφυλακή οι δυνάμεις των ΗΠΑ για "μεγάλο χτύπημα" από το Ιράν τις επόμενες 48 ώρες

Συναγερμός έχει σημάνει στις τάξεις των Αρχών των ΗΠΑ, καθώς πληροφορίες, που αποκτήθηκαν και αποκαλύπτουν κινήσουν του στρατού του Ιράν, δημιουργούν φόβους για πιθανό χτύπημα μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Associated Press ανέφερε ότι η χώρα του αναμένει κάποιου είδους "μεγάλη" επίθεση μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Η Ουάσινγκτον ανησυχεί ότι η Τεχεράνη θα προσπαθήσει να εκτελέσει Αμερικανό υψηλόβαθμο στρατιωτικό, καθώς όπως είχε αποκαλύψει προ ολίγων ημερών ο πρώην υποδιευθυντής της CIA, Μάικλ Μορέλ εκτός από το φόβο για δολοφονία ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου "θα υπάρξουν νεκροί Αμερικανοί, νεκροί Αμερικανοί πολίτες, ως αποτέλεσμα" της δολοφονίας του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, είχε προειδοποιήσει ότι η απάντηση της Τεχεράνης θα είναι ανάλογη.

Ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη αυξήσει την ασφάλεια των δυνάμεων του κυρίως στο Ιράκ. Η 1η Ταξιαρχία του 82ου Αερομεταφερόμενου Τμήματος του αμερικανικού στρατού έχει μεταφερθεί από το Κουβέιτ στο Ιράκ, ενώ οι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σταματήσει την εκπαίδευση των Ιρακινών. Πάντως, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ διέψευσε τις πληροφορίες ότι η χώρα του σκόπευε να αποσύρει τους στρατιώτες της από το Ιράκ.

Οι Αμερικανοί ανησυχούν κυρίως για τον Περσικό Κόλπο, μετά και τα όσα συνέβησαν τον περασμένο Μάιο, όταν πληροφορίες ήθελαν το Ιράν να σχεδιάζει επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων. Τότε το Πεντάγωνο έστειλε στρατιωτικές ενισχύσεις στον Περσικό Κόλπο. Τον περασμένο Ιούλιο κατέληξε σε συμφωνία με την Σαουδική Αραβία προκειμένου να στείλει αμερικανικές δυνάμεις σε μία μεγάλη στρατιωτική βάση στην έρημο, η οποία δεν βρίσκεται στην εμβέλεια των ιρανικών πυραύλων.

Το βασικό σημείο, όμως, για τις αμερικανικές αεροπορικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή βρίσκεται στην αεροπορική βάση Ουντεϊντ στο Κατάρ, η οποία είναι εντός της εμβέλειας των ιρανικών πυραυλικών συστημάτων. Ενισχυμένη είναι και η ασφάλεια για τον πέμπτο στόλο του αμερικανικού ναυτικού που βρίσκεται στο Μπαχρέιν.

Ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει "αυξήσει το επίπεδο ετοιμότητας στην Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ". Αλλωστε, μέλος του κοινοβουλίου του Ιράν δήλωσε ότι η χώρα θα μπορούσε να επιτεθεί στον ίδιο τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων. Ανώτεροι υπάλληλοι της διοίκησης των ΗΠΑ καλούνται να είναι σε επαγρύπνηση με κυβερνοεπιθέσεις μέσω ύποπτων μηνυμάτων που λαμβάνουν στο mail τους, ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.

Απαντώντας για την αυξημένη ασφάλεια γύρω από τον Λευκό Οίκο, εκπρόσωπος της μυστικής υπηρεσίας δήλωσε, όπως αναφέρει το Politico, ότι η μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ αξιολογεί συνεχώς το απειλητικό περιβάλλον και προσαρμόζει τις θέσεις της ως μέρος μιας αποστολής με μηδενικό ποσοστό αποτυχίας. Η μεγαλύτερη πρόκληση τώρα για τον Λευκό Οίκο είναι η απάντηση σε δύσκολες ερωτήσεις και κυρίως στο γιατί η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέλεξε να σκοτώσει τον Κασέμ Σολεϊμάνι αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή.

Ο ίδιος υπάλληλος του Λευκού Οίκου, λέει ότι βάσει των μέτρων που λαμβάνονται, οι φρουροί θα περνούν λίγο περισσότερο χρόνο ή θα ελέγχουν πιο στενά τα αυτοκίνητα που βρίσκονται στον Λευκό Οίκο. "Τίποτα, όμως, υπερβολικό που θα διαταράξει την είσοδο των ανθρώπων που έχουν θεμιτούς λόγους", αναφέρει. Ο υπάλληλος δήλωσε ότι οι φρουροί θα διαβεβαιώνονται πως οι επισκέπτες είναι μόνοι τους στα αυτοκίνητα και θα χρησιμοποιούν σκύλους για έλεγχο, ο οποίος θα διαρκεί παραπάνω από το συνηθισμένο.

Πηγή: capital.gr