Σαλβίνι και Λεπέν επικεφαλής της συνόδου των ευρωφοβικών κομμάτων στο Μιλάνο
17/05/2019 12:36
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Σαλβίνι και Λεπέν επικεφαλής της συνόδου των ευρωφοβικών κομμάτων στο Μιλάνο

Σαλβίνι, Λεπέν, αλλά όχι Ορμπάν: οι ευρωπαίοι εθνικολαϊκιστές, η άνοδος των οποίων επιβεβαιώνεται από ψηφοφορία σε ψηφοφορία στην Ευρώπη, συναντώνται το Σάββατο στο Μιλάνο για μία σύνοδο κορυφής μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές.

«Οσοι σιωπούν είναι συνεργοί. Ας γράψουμε μαζί την Ιστορία!». Ο Ματέο Σαλβίνι απευθύνει κάλεσμα στην αφίσα που κυκλοφόρησε για το γεγονός μόνο εξ ονόματος του κόμματός του, της ιταλικής Λέγκα, αν και η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού (του πρώην Εθνικού Μετώπου), η Μαρίν Λεπέν, χαρακτηρίζει «ιστορική» την συνάντηση «όλων των εθνικών κομμάτων της Ευρώπης».

«Η Ευρώπη δεν είναι ισχυρή παρά αν οι χώρες είναι ισχυρές», λέει η Λεπέν, η οποία μιλά, όπως και ο Σαλβίνι, για μία «Ευρώπη των εθνών και των συνεργασιών», στην θέση του «bunker» της φεντεραλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δώδεκα εθνικιστικά κόμματα θα είναι παρόντα στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, προπύργιο του ηγέτη της Λέγκα.

Σαλβίνι και Λεπέν δεν θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο ηγέτης της Λέγκα θα προσπαθήσει να κλέψει την παράσταση από την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς, αν και το κόμμα της ενέπνευσε την Λέγκα όταν ήταν στα σπάργανα.

«Λιγότερη μετανάστευση»

Η Λέγκα αναμένεται να εξασφαλίσει ισχυρή παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 26 βουλευτές, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, δηλαδή 20 περισσότερους από σήμερα, στο πλευρό του Εθνικού Συναγερμού (20 ευρωβουλευτές, +5) και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (11 ευρωβουλευτές, +10).

Ο Ματέο Σαλβίνι απηύθυνε έκκληση στις 8 Απριλίου για την ένωση των «πατριωτικών και συντηρητικών δυνάμεων» για μία Ευρώπη «με λιγότερη μετανάστευση» και κατά «της τρομοκρατίας και του εξισλαμισμού».

Κατόρθωσε να πείσει την Εναλλακτική για την Γερμανία, η οποία ωστόσο διαφωνεί με τον προστατευτισμό του Εθνικού Συναγερμού, και να προσελκύσει και δύο μικρά σκανδιναβικά κόμματα , το Κόμμα του Λαού της Δανίας και τους Αληθινούς Φινλανδούς.

Η Μαρίν Λεπέν από τη πλευρά της όργωσε την Ευρώπη για να υποστηρίξει άλλα μικρά συμμαχικά κόμματα που δεν έχουν ακόμη ευρωβουλευτές (Volya, Sme Rodina, Ekre).

Φιλοδοξία τους, η συγκρότηση μίας «σούπερ ομάδας» που θα προέρχεται από την ομάδα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, στην οποία συμμετέχουν ο Εθνικός Συναγερμός, η Λέγκα, το αυστριακό FPO και το φλαμανδικό Vlaams Belang.

Στόχος τους, να γίνουν η τρίτη δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέση που απειλεί τους φιλελεύθερους του ALDE, όπου θα λάβουν θέση και οι φιλο-Μακρονικοί ευρωβουλευτές.

Δια της απουσίας τους θα λάμψουν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος υποσχέθηκε μετεκλογική συνεργασία με τον Σαλβίνι, αλλά αρνείται οποιαδήποτε συμμαχία με την Μαρίν Λεπέν, καθώς και το πολωνικό PiS, παρά το ταξίδι του Σαλβίνι στη Βαρσοβία τον Ιανουάριο.

«Η σούπερ ομάδα θα υπάρξει με ή χωρίς τον Ορμπάν, ακόμη και αν αυτό θα έδινε συνοχή», λέει η Μαρίν Λεπέν.

Διαφωνίες

Τα κόμματα αυτά δεν συμφωνούν σε όλα. Το αντίθετο.

Η Μαρίν Λεπέν δεν έχει καταφέρει να γοητεύσει ορισμένα από τα εθνικιστικά κόμματα εξαιτίας του οικονομικού προστατευτισμού και της συνάφειάς της με την Ρωσία, που είναι κόκκινο πανί στις πρώην κομμουνιστικές θέσεις.

Αλλα κόμματα αρνούνται να συνδεθούν με το όνομα Λεπέν τόσο εξαιτίας του σκανδάλου των εικονικών θέσεων εργασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και εξαιτίας των «παρεκτροπών» του Ζαν-Μαρί Λεπέν.

Η Μαρίν Λεπέν ποντάρει στην εμπειρία στην εξουσία των συμμάχων της στην Ευρώπη για να πείσει την Γαλλία για τη ικανότητά της να κυβερνήσει χωρίς να σπείρει το «χάος» , που προσάπτει στον Εμανουέλ Μακρόν μετά την κρίση των κίτρινων γιλέκων.

«Εκπροσωπούμε μία εναλλακτική στην ΕΕ», λέει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ