Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
27/01/2021 15:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ρωσία: Η Βουλή ενέκρινε την παράταση της συνθήκης New START με τις ΗΠΑ

Η άνω και η κάτω βουλή της Ρωσίας ενέκριναν σήμερα την παράταση της συνθήκης ελέγχου των πυρηνικών όπλων New START με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, συμφωνήθηκε με τους όρους της Μόσχας.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, πως οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για την παράταση της συνθήκης, που υπογράφτηκε το 2010, λήγει την ερχόμενη εβδομάδα και περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών, πυραύλων και βομβαρδιστικών που μπορούν να αναπτύξουν η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Η New START (Συνθήκη Μείωσης Στρατηγικών Όπλων -- Strategic Arms Reduction Treaty) είναι ακρογωνιαίος λίθος για τον παγκόσμιο έλεγχο των εξοπλισμών.

"Η ουσία της συμφωνίας είναι να παραταθεί για πέντε χρόνια, όπως υπογράφτηκε, χωρίς καθόλου αλλαγές", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή), η οποία ενέκρινε πρώτη την παράταση της New START.

"Η συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον παρατείνεται για τη μέγιστη δυνατή χρονική διάρκεια -- πέντε έτη-- έως τις 5 Φεβρουαρίου 2026", ανακοίνωσε η Δούμα έπειτα από την ομόφωνη ψήφο των παρόντων βουλευτών της ολομέλειας σε μια ψηφοφορία που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Ριαμπκόφ είπε πως η παράταση εγκρίθηκε "με τους όρους μας", μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Πριν από λίγο και η άνω βουλή, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ενέκρινε την παράταση της συνθήκης.

Μετά την έγκρισή του από τα δύο σώματα της Βουλής, το νομοσχέδιο αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους όταν υπογραφεί από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον απέτυχαν να συμφωνήσουν σε μια παράταση υπό τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνηση του οποίου ήθελε να επισυνάψει όρους σε μια ανανέωση της συνθήκης, κάτι που απέρριψε η Μόσχα.

Σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν χθες, ο Πούτιν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν πως οι ομάδες τους θα εργαστούν επειγόντως προκειμένου να ολοκληρώσουν την παράταση έως τις 5 Φεβρουαρίου, οπότε λήγει η συνθήκη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ