Πρωτοβουλία για την ανάκληση της αναγνώρισης του Κοσόβου προανήγγειλε ο πρόεδρος της Τσεχίας
11/09/2019 20:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρωτοβουλία για την ανάκληση της αναγνώρισης του Κοσόβου προανήγγειλε ο πρόεδρος της Τσεχίας

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν δήλωσε από το Βελιγράδι, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη, ότι θα θέσει επίσημα, στα θεσμικά όργανα της χώρας του, ζήτημα ανάκλησης της απόφασης αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Ο Μίλος Ζέμαν, στην συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε η Τσεχία να ανακαλέσει την απόφαση αναγνώρισης του Κοσόβου που ελήφθη το 2008. «Σε ένα μήνα, στην ετήσια συνέλευση των συνταγματικών αρχών στην Πράγα, θα θέσω το ερώτημα εάν είναι θεσμικά δυνατόν να ανακληθεί η πράξη αναγνώρισης του Κοσόβου και θα κινηθώ ανάλογα με την απάντηση που θα λάβω» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τσεχίας.

Ο κ. Ζέμαν, αφού διευκρίνισε πως εκφράζει την προσωπική του άποψη, επισήμανε ότι «το Κόσοβο δεν μπορεί να αποτελέσει μέλος της κοινότητας των δημοκρατικών χωρών, διότι διοικείται από εγκληματίες πολέμου». Ο πρόεδρος της Τσεχίας αμέσως μετά την άφιξη του εχθές στο Βελιγράδι, στις πρώτες του δηλώσεις αναφέρθηκε στο Κόσοβο. «Αγαπάω τον σερβικό λαό και την Σερβία αλλά δεν αγαπάω το Κόσοβο» δήλωσε φτάνοντας στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου, φράση που ενόχλησε την Πρίστινα.

Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ στο Κόσοβο εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να μην μεταβεί εκπρόσωπος του Κοσόβου στην κοινή διάσκεψη των χωρών της πρωτοβουλίας του Βίσεγκραντ με τους ηγέτες χωρών των δυτικών Βαλκανίων, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου στην Πράγα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ