Προστάτης των απανταχού Τούρκων αυτοανακηρύχθηκε ο Ερντογάν
01/10/2019 18:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προστάτης των απανταχού Τούρκων αυτοανακηρύχθηκε ο Ερντογάν

Όπως έχει κάνει και στο παρελθό, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράστηκε ως προστάτης και ηγέτης των Τούρκων του πλανήτη, στην ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση με αφορμή την έναρξη της νέας νομοθετικής χρονιάς.

"Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στη Συρία και καμία από τις δραστηριότητες που εξελίσσονται εκτός των συνόρων μας, δεν πρέπει να αποτελεί προϊόν εκμετάλλευσης. Η ανάπτυξη και οι εξελίξεις στη Μεσόγειο, από το Αιγαίο μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα, αποτελεί ένα από τα βασικά και άμεσα ενδιαφέροντά μας. Όπως είναι καθήκον μας να προστατεύουμε τα δικαιώματα των ομογενών μας στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, κατά τον ίδιο τρόπο θα το κάνουμε και στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Μας αφορά άμεσα κάθε εξέλιξη σε κάθε σπιθαμή της Μεσογείου, του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει ότι "Από την Ευρώπη στον Καύκασο, από την κεντρική Ασία ως τη νότια Ασία, υπάρχουμε με αυτό το πνεύμα. Όσο αφορά εμάς στην Τουρκία, θα παλέψουμε σε αυτή την αχανή γεωγραφική περιοχή για να κρατήσει ζωντανές τις ευκαιρίες ώστε να κερδίζει από κοινού με τους συνεργάτες της. Έτσι ανοίξαμε την καρδιά και τα σύνορά μας στους Σύρους αδελφούς μας που η πίεση του καθεστώτος (Άσαντ) τους συνέτριψε".

Η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει τα δικά της μέτρα για τη δημιουργία της προγραμματισμένης ασφαλούς ζώνης στη βόρεια Συρία μονομερώς καθώς η χώρα δεν κατάφερε να δει τις εξελίξεις που επιθυμεί στις προσπάθειες της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Ερντογάν και προσέθεσε "Δράσαμε με υπομονή. Δυστυχώς όμως δεν μπορούσαμε να φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα για την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη".

"Η Τουρκία δεν έχει ούτε μια μέρα να χάσει εάν η διαδικασία συνεχιστεί έτσι", είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι σχεδίαζε να εγκαταστήσει 2 εκατομμύρια Συριανούς πρόσφυγες στη σχεδιαζόμενη "ασφαλή ζώνη", την οποία λέει η Άγκυρα, να εκτείνεται ανατολικά από τον ποταμό Ευφράτη στη Συρία στα ιρακινά σύνορα.

"Όταν οι Σύριοι αδερφοί μας πιέστηκαν από τις συγκρούσεις και τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ανοίξαμε την πόρτα μας, τα σύνορα και τις καρδιές μας. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές κλίμα και οι αιτούντες άσυλο να μπορούν σύντομα να επιστρέψουν στις χώρες τους. Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που έχουν επιστρέψει, φτάνει στους 360.000.

Η Τουρκία δεν έχει περιθώριο να χάσει ούτε μια μέρα. Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση 2 εκατομμυρίων ανθρώπων στην "ασφαλή ζώνη", που θα εκτείνεται ανατολικά από τον Ευφράτη μέχρι τα σύνορα του Ιράκ. Έχουμε έτοιμα τα πλάνα μας και θα τα θέσουμε σε εφαρμογή με διεθνή υποστήριξη, αφού πρώτα σώσουμε την περιοχή από τις εισβολές και την τρομοκρατία".

Η Τουρκία φιλοξενεί 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Ο Τούρκος πρόεδρος παρότρυνε επίσης τους πολιτικούς στο κοινοβούλιο να ενωθούν για τη χώρα.

"Είναι κοινή νίκη μας ότι η δημοκρατία της Τουρκίας έχει φτάσει σε αυτό το σημείο", είπε.

Πηγή: capital.gr