Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
17/07/2020 17:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Προκλητικός ο Ερντογάν: Απελευθερώσαμε την Αγιά Σοφιά -Ήταν χρέος στην Ιστορία

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος ακριβώς μία εβδομάδα πριν το άνοιγμα της Αγιάς Σοφιάς ως τζαμί.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε πως η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί ήταν χρέος της Τουρκίας στην ιστορία.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: "Και αυτό το χρέος εκπληρώθηκε. Αυτή είναι η απελευθέρωση της Αγίας Σοφίας, της αλυσίδας αιχμαλωσίας, η οποία στην πραγματικότητα διαλύθηκε. Ήταν μια λαχτάρα για το έθνος μας. Αυτή η λαχτάρα έχει εκπληρωθεί".

"Στην πραγματικότητα, ήταν το μεγαλύτερο όνειρο για χρόνια της νεολαίας μας. Είμαστε επίσης ευτυχείς που κάνουμε το όνειρο αυτών των νέων πραγματικότητα", πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο άνοιγμα της Αγίας Σοφίας πως στις 24 Ιουλίου λέγοντας πως "η Προεδρία μας για Θρησκευτικές Υποθέσεις θα κάνει τις απαραίτητες προσκλήσεις. Η είσοδος στο τζαμί θα ελεγχθεί. Όλα θα ληφθούν υπόψη λόγω κορονοϊού".

Τόνισε επίσης ότι μέσα στην Αγία Σοφία θα εισέλθουν μόνο 1.000 -1.500 άτομα και θα ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας. Όπως σημείωσε, "το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι πως υπάρχει ένας ανοιχτός χώρος έξω. Οι μουσουλμάνοι θα μπορούν επίσης να προσεύχονται εκεί, σε αυτόν τον ανοιχτό χώρο".

Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις σημείωσε πως "οι αντιδράσεις από το εξωτερικό δεν μας δεσμεύουν. Η διαδικασία με την Αγία Σοφία είναι θέμα εσωτερικής δικαιοδοσίας μας".

"Οι ενέργειες της Αιγύπτου στη Λιβύη είναι παράνομες"

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως οι ενέργειες της Αιγύπτου στη Λιβύη και η υποστήριξή της προς τις δυνάμεις του διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ στην ανατολική Λιβύη είναι παράνομες.

Ο Ερντογάν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη επέμβαση της Αιγύπτου στη σύγκρουση στη Λιβύη, όπου η Άγκυρα βοήθησε την κυβέρνηση της Τρίπολης να υποχρεώσει τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΚΕΣ) του Χαφτάρ να εγκαταλείψει μια επίθεση που διεξήγε εναντίον της Τρίπολης.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ-Φατάχ αλ-Σίσι δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής μπροστά σε οποιαδήποτε άμεση απειλή κατά της αιγυπτιακής και της λιβυκής ασφάλειας, αφού βουλευτές σύμμαχοι του Χαφτάρ κάλεσαν το Κάιρο να επέμβει στρατιωτικά στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα.

Πηγή: thetoc.gr, capital.gr