Πρόκληση Ερντογάν στα εγκαίνια του TANAP - Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία
30/11/2019 22:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πρόκληση Ερντογάν στα εγκαίνια του TANAP - Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία

Άρχισαν τώρα να απειλούν τη Λιβύη, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ενώ είπε για τη συμφωνία με τη Λιβύη πως όταν περάσει από την τουρκική εθνοσυνέλευση θα εφαρμοστούν και τα άλλα σκέλη της. Η συμφωνία που έκανε η Τουρκία με τη Λιβύη δεν θα φέρει σύγκρουση και αίμα αλλά ειρήνη, υποστήριξε.

Όπως αναφέρει ο "Φιλελεύθερος Κύπρου”, σε ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του αγωγού TANAP, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στο θέμα του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου κάποιοι αντί για δίκαιο διαμοιρασμό προσπαθούν να υποδαυλίσουν την ένταση. "Ενώ υπάρχει η δυνατότητα του δίκαιου διαμοιρασμού, χρησιμοποιούν απειλητική γλώσσα και πολιτικούς εκβιασμούς. Όμως κανένας και καμιά χώρα δεν είναι υπεράνω νόμου. Πρέπει πλέον να γίνει αντιληπτό ότι με τετελεσμένα δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα. Με τη λογική ‘το έκανα και τελείωσε’ δεν μπορεί κανείς να φτάσει πουθενά. Δείχνοντας τα δόντια, καμιά χώρα δεν μπορεί να κάνει την άλλη να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της. Μάλιστα η Τουρκία σε ένα τέτοιο ξεπεσμό δεν θα υποκύψει. Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει την παραβίαση ούτε του δικού της δικαίου, ούτε και των συμφερόντων των Τ/κ", ανέφερε.

Δήλωσε περαιτέρω ότι δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί μια χώρα που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή. "Αυτή τη στιγμή τα δύο γεωτρύπανά μας τελευταίας τεχνολογίας, Φατίχ και Γιαβούζ, συνεχίζουν τις εργασίες τους", είπε, προσθέτοντας ότι για την ασφάλεια των πλοίων και του προσωπικού τους φροντίζουν οι ναυτικές ένοπλες δυνάμεις τους.

"Πιστεύω ότι οι δραστηριότητες των πλοίων μας σύντομα θα καρποφορήσουν", ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίστηκε, εξάλλου, ότι "τώρα κάναμε συμφωνία με τη Λιβύη και άρχισαν να απειλούν τη Λιβύη". Πρόσθεσε ότι αυτή η συμφωνία έγινε, και θα εφαρμοστούν και τα άλλα της σκέλη. Ανέφερε ακόμη πως όταν περάσει η συμφωνία από την τουρκική εθνοσυνέλευση, θα μπουν σε εφαρμογή και τα άλλα σκέλη της. "Η συμφωνία που έχουμε κάνει με τη Λιβύη δεν θα φέρει σύγκρουση και αίμα αλλά ειρήνη", ανέφερε.

"Από τις γεωτρήσεις μας θα προκύψει ευημερία και όχι σύγκρουση και αίμα", συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι κάνει ειλικρινή έκκληση προς σε όλες τις πλευρές στην Ανατολική Μεσόγειο. "Ελάτε να μετατρέψουμε την ενέργεια σε επίπεδο συνεργασίας αντί σε μέσο σύγκρουσης. Ενώ υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της διπλωματίας ας μην μπλεχτούμε σε δρόμους που θα οδηγήσουν την περιοχή να πληρώσει νέα τιμήματα", ανέφερε.

Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία

Αποχώρησε από την τελετή εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ στα Ύψαλα η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στις σημερινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Δημήτρης Οικονόμου μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open Tv το Σάββατο, ο οποίος περιέγραψε με ακρίβεια τι ακριβώς συνέβη και έφτασε στο σημείο να αποχωρήσει.

"Όσο η εκδήλωση έμεινε στο συγκεκριμένο θέμα, δεν υπήρχε κανένα θέμα. Μόλις, όμως, έκανε τις συγκεκριμένες δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος οι οποίες ξέφυγαν από το αντικείμενο της παρουσίας μας εκεί, θεώρησα πως δεν είχε καμία σχέση με τα εγκαίνια του αγωγού και αποφάσισα να αποχωρήσω. Όταν με ρώτησαν γιατί αποχωρώ, τους απάντησα ότι δεν μπορώ να παραμείνω".

Στην ερώτηση για το εάν υπήρξε συνενόηση με την ελληνική κυβέρνηση για να υπάρξει η αποχώρηση από την αίθουσα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως αυτό συνέβη και πως ο ίδιος έτσι κι αλλιώς θεώρησε ότι έπρεπε να αποχωρήσει".

Χατζηδάκης: Δεν παραιτούμαστε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

"Θέλουμε ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία. Αλλά, η Ελλάδα δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τα κυριαρχικά της δικαιώματα".

Αυτό το μήνυμα έστειλε ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στον απόηχο της αποχώρησης του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου, από τα εγκαίνια του αγωγού ΤΑNAΡ, μετά και τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν.

"Ο κ. Ερντογάν ήταν και πάλι προκλητικός σε σχέση με την Κύπρο και την Ελλάδα. Ο παριστάμενος υφυπουργός αποχώρησε. Θέλω να δηλώσω ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να έχει μία ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία. Αλλά, δε θα παραιτηθεί από τα κυριαρχικά της δικαιώματα", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή Χατζηδάκη, από το βήμα του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Παυλόπουλος σε Ταγιάνι: Το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης να καταγγελθεί από την ΕΕ

Το "Μνημόνιο Κατανόησης" μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, του οποίου η θεσμική σαθρότητα αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας, πρέπει να καταγγελθεί, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως παντελώς ανυπόστατο, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι "η κυβέρνηση της Λιβύης πρέπει να προειδοποιηθεί, αμέσως, για τις βαρύτατες επιπτώσεις εις βάρος της, όσο ακολουθεί την ανεύθυνη πολιτική του πειθήνιου υπηρέτη της τουρκικής αυθαιρεσίας και προκλητικότητας", και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει άμεσα επιβάλλοντας κυρώσεις στην Τουρκία για προσβολή των αρχών του ανθρωπισμού στο πεδίο του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, υπερασπιζόμενη το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι η δράση της Τουρκίας, ως προς την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης -που είναι Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αποτελεί επιδεικτική περιφρόνηση του Δικαίου της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982.

Απευθυνόμενος στον κ. Ταγιάνι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ευχαρίστησε θερμά για την στήριξη, που παρείχε στην Ελλάδα, σε κρίσιμες στιγμές, και επισήμανε ότι με την στάση του αυτή στήριξε όχι μόνο την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την ίδια την Ευρωζώνη.

"Διότι όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να διανοηθεί την πορεία της προς το μέλλον έξω από την μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, εξίσου και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να πορευθεί προς την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δίχως την Ελλάδα" τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Επιπλέον, τον συνεχάρη για την αφοσίωσή του, στην εκπλήρωση του Ευρωπαϊκού Οράματος, το οποίο -όπως σημείωσε- συνίσταται στην οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα φέρει σε πέρας μιάν αποστολή, η οποία υπερβαίνει τους λαούς της και αποκτά πλανητικές διαστάσεις, καθώς αφορά την επικράτηση -σε παγκόσμια κλίμακα- των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ιδίως των αρχών και αξιών του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, κατ' εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Μήνυμα ΥΠΕΞ προς Τουρκία: "Η παρανομία δεν παράγει δίκαιο"

Ανακοίνωση με την οποία "καταδικάζει τις σημερινές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας" στα Ύψαλα κατά την τελετή εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

"Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο", σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

"Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής", υπογραμμίζει και προσθέτει: "Επιπλέον, καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές καλής γειτονίας, ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και θεμελιώδη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της".

"Είναι λυπηρό που ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας" συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και σημειώνει: "Η αποχώρηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, από την εκδήλωση ήταν φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών. Ευχόμαστε η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της".

Πηγή: Capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ