Πούτιν και Σίσι επικροτούν τις διεθνείς προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Λιβύη
10/01/2020 20:42
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πούτιν και Σίσι επικροτούν τις διεθνείς προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Λιβύη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι συζήτησε τους τρόπους επίλυσης της κρίσης στη Λιβύη, λαμβάνοντας υπ' όψιν την κοινή δήλωση που έκαναν στις 8 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, μέσω της οποίας καλούσαν σε εκεχειρία τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο αναφέρεται ότι «εκφράσθηκε η άποψη ότι είναι αναγκαίο να ενταθούν οι διεθνείς προσπάθειες με στόχο την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη με ειρηνικά μέσα, μέσω της ενίσχυσης και αποκατάστασης του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των πλευρών της διένεξης».

Από την πλευρά του, ο επίσημος εκπρόσωπος του Αιγύπτιου προέδρου, Μπασάμ Ράντι, δήλωσε ότι κατά την διάρκεια της συνομιλίας με τον Ρώσο πρόεδρο, ο πρόεδρος της Αιγύπτου επιβεβαίωσε τη σθεναρή θέση της χώρας του, ότι «είναι αναγκαίο να τεθεί τέλος στο μέγεθος της παράνομης ξένης επέμβασης στις λιβυκές υποθέσεις, που έχει αρνητικό αντίκτυπο σε όλες τις πλευρές αυτού του προβλήματος και υπονομεύει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να υπάρξει ασφάλεια και σταθερότητα στη Λιβύη».

Στην κοινή του ανακοίνωση, που εξέδωσαν στην Κωνσταντινούπολη, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας καλούσαν τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να τερματίσουν τις εχθροπραξίες και να κηρύξουν εκεχειρία από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου.

Εκτός των άλλων, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Αιγύπτου συζήτησαν για την κατάσταση στη Συρία, στην περιοχή του Περσικού καθώς και ζητήματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις. Στο ζήτημα των διμερών σχέσεων, αναφέρθηκαν πρωτίστως στην συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ