Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
21/04/2021 14:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πούτιν: Η Μόσχα θα απαντήσει "σκληρά" και "άμεσα" στις ξένες προκλήσεις

Για αντίποινα σε όσους ξεπέρασαν τις "κόκκινες γραμμές” της Ρωσίας έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση της χώρας, όπως ονομάζεται η κοινή συνεδρία των δύο σωμάτων του ρωσικού Κοινοβουλίου που ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 12.00 το μεσημέρι.

Η Μόσχα θα απαντήσει "σκληρά” και "άμεσα” στις ξένες προκλήσεις δήλωσε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι κανένας δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις "κόκκινες γραμμές”.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προγραμματισμένες επενδύσεις της χώρας στη στρατιωτική εκπαίδευση, τα υπερηχητικά όπλα κα τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Ταυτόχρονα διευκρίνισε πως η Ρωσία θέλει να συνάψει συμφωνίες ειρήνης και ελέγχου των όπλων.

Ο Πούτιν καταδίκασε επίσης τη διαρκή τάση των διεθνών παραγόντων να κατηγορούν τη Ρωσία για αδικήματα λέγοντας πως πλέον αυτό έχει γίνει συνήθεια.

Τα συγκεκριμένα σχόλια έγιναν την τελευταία μισή ώρα της ομιλίας των 90 λεπτών του προέδρου κατά τη διάρκεια της οποίας επικεντρώθηκε κυρίως στην πανδημία του κορονοϊού και στα εσωτερικά οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.

Όπως ο ίδιος προανήγγειλε, αποφάσισε να το αφιερώσει επί το πλείστον σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, την υγεία, την πολιτική και την οικονομία, αν και δεν θα παρέλειπε να αναφερθεί εν συντομία σε καίρια ζητήματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.

Αναλογιζόμενος την έναρξη και την εξέλιξη της "άγνωστης και εξαιρετικά επικίνδυνης λοίμωξης", με την οποία συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη η ανθρωπότητα, ο Ρώσος πρόεδρος θύμισε ότι κατά τις συζητήσεις του με πολλούς ξένους ηγέτες είχε συμμεριστεί τη διαπίστωση ότι "έχουμε να κάνουμε με την απόλυτη αβεβαιότητα".

Ο Ρώσος ηγέτης αναφέρθηκε στις ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού, αναπνευστήρων και άλλων υλικών, ακόμη και σε ελλείψεις αποθεμάτων τροφίμων, με τις οποίες ξεκίνησε αυτή η πανδημία, υπογραμμίζοντας την εξαρχής πεποίθησή του ότι η Ρωσία θα κατορθώσει να ξεπεράσει τη δοκιμασία με επιτυχία. Για το λόγο αυτό ευχαρίστησε δημοσίως γιατρούς, νοσηλευτές, εθελοντές, εργαζόμενους στις κοινωνικές υπηρεσίες, επιστήμονες, οι οποίοι συνέβαλαν με την ανιδιοτελή εργασία τους στην επιτυχή απόκρουση της επιδημίας, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν στην ειδικά προετοιμασμένη αίθουσα μεταξύ των μελών του Κονοβουλίου και της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Β. Πούτιν, η πανδημία και οι αναπόφευκτες απώλειες από αυτήν επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι "πρώτη εθνική προτεραιότητα είναι η προστασία του πληθυσμού της Ρωσίας", δηλαδή η επίλυση του απειλητικού δημογραφικού προβλήματος, γι' αυτό η Ρωσία θα διατηρήσει τους στρατηγικούς της στόχους να οδηγηθεί έως το 2030 σε αύξηση του πληθυσμού και σε αύξηση του μέσου όρου ζωής στα 78 χρόνια.

Για τους λόγους αυτούς ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να μην μειώσουν την επιφυλακή τους και να συνεχίσουν να τηρούν τις υποδείξεις των ιατρών και των υγειονομικών υπηρεσιών, ώστε να περιοριστεί ακόμη περισσότερο και να εξαλειφθεί η λοίμωξη του κορονοϊού. "Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την επιδημία πέραν του εμβολιασμού. Η άλλη οδός είναι πιο επικίνδυνη, γιατί είναι άγνωστη η έκβαση της ασθένειας", σημείωσε ο Β.Πούτιν καλώντας τον πληθυσμό να σπεύσει να εμβολιαστεί ταχύτερα, ώστε έως το φθινόπωρο να έχει εξασφαλίσει η Ρωσία την επιδιωκόμενη "συλλογική ανοσία".

Πηγή: capital.gr