ΠΟΥ: Λύπη για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ
15/04/2020 23:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΠΟΥ: Λύπη για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας "εξέφρασε τη λύπη" του σήμερα για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει τη χρηματοδότηση του οργανισμού, τον οποίο κατηγορεί για κακή διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ν. Πελόζι: Παράλογη, επικίνδυνη και παράνομη η απόφαση Τραμπ για τον ΠΟΥ

ΠΟΥ- Γκεμπρεγιέσους: "Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, η μόνη έγνοια του ΠΟΥ είναι να σωθούν ζωές"

ΠΟΥ: Τα μέτρα περιορισμού να αίρονται σε φάσεις δύο εβδομάδων

Το Βερολίνο στηρίζει τον ΠΟΥ και το "απίστευτα σημαντικό έργο" του

Ο Τραμπ αναστέλλει τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ - Έντονες αντιδράσεις

"Λυπούμαστε για την απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να διατάξει τη διακοπή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας", δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω διαδικτύου.

Η διαχείριση της πανδημίας της Covid-19 από τις παγκόσμιες αρχές υγείας θα εξεταστεί "εν ευθέτω χρόνω", διαβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής της ΠΟΥ. "Εν ευθέτω χρόνω, οι επιδόσεις του ΠΟΥ στη μάχη κατά της πανδημίας της Covid-19 θα εξεταστούν από τα κράτη μέλη του ΠΟΥ και από ανεξάρτητα όργανα που υπάρχουν για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ευθύνης", διευκρίνισε τονίζοντας ότι "αυτό είναι μέρος της συνήθους διαδικασίας που ακολουθούν τα κράτη μέλη".

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου στη Γενεύη, μέσω διαδικτύου, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι η εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ, που ασχολείται με πολλαπλές καταστάσεις υγειονομικών κρίσεων και συγκρούσεις στον κόσμο, "αρχίζει να εξετάζει τον αντίκτυπο" της αμερικανικής απόφασης.

"Ο ΠΟΥ θα εργαστεί μαζί με τους εταίρους του για να καλύψει κάθε οικονομικό έλλειμμα (...) και να διασφαλίσει ότι το έργο μας θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή", είπε.

Δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, που δίνουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ήταν "ένας γενναιόδωρος φίλος του ΠΟΥ από παλιά και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να είναι".

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες την αναστολή της αμερικανικής συνεισφοράς στον ΠΟΥ, που τον κατηγορεί ότι διέπραξε πολλά "λάθη" σε σχέση με τον κορονοϊό.

"Σήμερα διατάζω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ διεξάγεται μελέτη για να εξεταστεί ο ρόλος του στην κακοδιαχείριση και την απόκρυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού", δήλωσε ο Τραμπ από τους κήπους του Λευκού Οίκου, επικαλούμενος μια "πολύ εμπεριστατωμένη" μελέτη που μπορεί να διαρκέσει από 60 έως 90 ημέρες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από τις επικρίσεις του ΠΟΥ κατά της απόφασής του, στα τέλη Ιανουαρίου, να απαγορεύσει την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες ταξιδιωτών από την Κίνα.

Στη Γενεύη, ο επικεφαλής του ΠΟΥ διαβεβαίωνε ήδη την περασμένη εβδομάδα ότι δεν ήταν η ώρα να αρχίσει η διενέργεια έρευνας.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Εκτάκτων Καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, δήλωσε από την πλευρά του ότι "όλες οι ενέργειες του οργανισμού" θα εξεταστούν αργότερα, θεωρώντας "παράξενο ο ΠΟΥ να πρέπει να υπεραμύνεται σε αυτή τη φάση".

Ωστόσο, τόνισε ότι ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει γρήγορα στις αρχές Ιανουαρίου για την ύπαρξη εστίας πνευμονίας στην Ουχάν, στην Κίνα, και τόνισε ότι υπάρχουν "εκατομμύρια κρούσματα άτυπης πνευμονίας κάθε χρόνο στον κόσμο" χωρίς ωστόσο αυτά να μετατρέπονται σε μια τέτοια υγειονομική κρίση, όπως αυτή της Covid-19.

"Είναι αρκετά αξιοσημείωτο ότι ένα τέτοιο σύνολο κρουσμάτων είχε εντοπιστεί στην Ουχάν", δήλωσε ο Ράιαν.

«Ελλείψεις» στη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, διαπιστώνει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών

Η λειτουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έδειξε «ελλείψεις» στη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού από τον οργανισμό, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν, ζητώντας μια νέα «πολυμέρεια στην υγεία».

«Υπάρχουν αναμφίβολα πράγματα που πρέπει να ειπωθούν για τη λειτουργία του ΠΟΥ, ίσως για αδυναμία ανταπόκρισης, αυτονομία από τα κράτη, ίσως για έλλειψη μέσων ανίχνευσης, επιφυλακής και πληροφοριών, κανονιστικού πλαισίου», τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

«Αλλά δεν είναι αυτόματα ευθύνη των παραγόντων του ΠΟΥ, είναι επίσης στις βασικές αρχές του θεσμικού οργάνου και πιστεύω ότι η τρέχουσα κρίση πρέπει να μας επιτρέψει να αναθεωρήσουμε τον ρόλο καθενός από τα σημαντικά εργαλεία που υπάρχουν σήμερα», πρόσθεσε.

Το Παρίσι εξέφρασε σήμερα «τη λύπη του» για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει την αμερικανική χρηματοδότηση στον ΠΟΥ, εν μέσω της κρίσης της πανδημίας της Covid-19, λέγοντας ότι η Γαλλία ελπίζει σε μια «επιστροφή στην κανονικότητα» έτσι ώστε ο ΠΟΥ, υγειονομική αρχή του ΟΗΕ, να μπορεί να συνεχίσει το έργο του.

«Είναι κρίμα, όταν υπάρχει πανδημία, το μόνο εργαλείο για παγκόσμια συνεργασία να αντιμετωπίζει προβλήματα. Ο ΠΟΥ είναι ένα σημαντικό εργαλείο», επέμεινε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, κρίνοντας απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι «αύριο δεν θα είμαστε σε μια κατάσταση όπου ο ΠΟΥ δεν θα είναι ακόμη αρκετά ώριμος για τις λειτουργίες του».

Τον Απρίλιο του 2019, Γαλλία και Γερμανία, εντός των οργάνων του ΟΗΕ, είχαν ανακοινώσει τη βούλησή τους να δημιουργήσουν μια «Συμμαχία για την πολυμέρεια».

Τα μέλη αυτής έχουν προγραμματιστεί να συναντηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης αύριο Πέμπτη, δήλωσε ο υπουργός. Ο στόχος είναι να βελτιωθεί «το διεθνές σύστημα υγείας ώστε όλα τα εργαλεία να είναι πιο συνεκτικά, πιο δυναμικά και πιο σχετικά, και να αποσαφηνιστούν οι οικονομικές επιλογές».

«Αυτή η κατάσταση μπορεί να μας επιτρέψει να ανοικοδομήσουμε μια πολυμέρεια στην υγεία, η οποία επωφελείται από την προηγούμενη εμπειρία του ΠΟΥ, που προσπαθεί να μάθει από τα διδάγματα της κρίσης και μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο συνεκτικό σύστημα», πρόσθεσε ο Λεντριάν.

Ο ΠΟΥ «είναι απαραίτητος για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης (...). Είναι ο μόνος που έχει την ικανότητα να συνεργάζεται με όλες τις κυβερνήσεις για να συντονίζει την ανταπόκριση στην υγεία και την ταχεία ανταλλαγή επιστημονικών πληροφοριών», πρόσθεσε το γαλλικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του νωρίς το απόγευμα.

«Αυτή η κρίση δείχνει επίσης ότι ορισμένα πράγματα θα πρέπει να βελτιωθούν και να ενισχυθούν. Αυτό αφορά επίσης τον ΠΟΥ», υπογράμμισε το Παρίσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ