Politico: Mοναδική πολιτική ευκαιρία Τραμπ να αναλάβει δράση για τον έλεγχο της οπλοκατοχής
09/08/2019 13:29
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Politico: Mοναδική πολιτική ευκαιρία Τραμπ να αναλάβει δράση για τον έλεγχο της οπλοκατοχής

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει μία μοναδική πολιτική ευκαιρία να αναλάβει δράση για τον έλεγχο της οπλοκατοχής και αν υπάρχει κάποιος κατάλληλος χρόνος για να το κάνει, αυτός είναι η περίοδος που διανύουμε, σχολιάζει το “Politico.”

Οι εννέα στους δέκα ψηφοφόρους του Τραμπ υποστηρίζουν την διεξαγωγή εκτεταμένων ελέγχων για τους υποψηφίους αγοραστές όπλων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας δημοσκόπησης, ενώ η πλειοψηφία είναι υπέρ άλλων μέτρων ελέγχου της οπλοκατοχής.

Η πανίσχυρη Εθνική Ένωση Οπλοκατοχής (NRA) κλυδωνίζεται.

Από την άλλη μεριά, οι ελπίδες που έχει ο πρόεδρος Τραμπ για την επανεκλογή του θα ενισχυθούν, από την υποστήριξη των ψηφοφόρων που μένουν στα προάστια των αστικών περιοχών. Οι ψηφοφόροι αυτοί υποστηρίζουν την εφαρμογή των μέτρων, ενώ εγκατέλειψαν τους Ρεπουμπλικάνους στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, που έγιναν το Νοέμβριο του 2018.

“Υπάρχει μία δυναμική εδώ, αλλά και μία προσδοκία από τους Αμερικανούς για να αντιδράσουν σε αυτή την μορφή της βίας,” δήλωσε ένας Ρεπουμπλικάνος που βρίσκεται κοντά στον Λευκό Οίκο και γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο πρόεδρος Τραμπ.

“Ο πρόεδρος θα αντιδράσει έξυπνα αν ηγηθεί την στιγμή αυτή, το κόμμα του θα τον ακολουθήσει σίγουρα,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Στις ημέρες που ακολούθησαν τις δύο αιματηρές επιθέσεις στο Τέξας και στο Οχάιο, με συνέπεια τον θάνατο 31 ανθρώπων, ο πρόεδρος Τραμπ μίλησε αρκετές φορές με τον ηγέτη της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ αλλά και τον ηγέτη της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι. Το θέμα που εξετάστηκε στις συζητήσεις αυτές ήταν ο τρόπος γενικότερου κοινοβουλευτικού χειρισμού της κατάστασης από τους Ρεπουμπλικάνους, σύμφωνα με τις δηλώσεις πηγών που έλαβαν γνώση για το περιεχόμενο των τηλεφωνικών αυτών επικοινωνιών.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τραμπ τηλεφώνησε τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Τζο Μάντσιν αλλά και τον Ρεπουμπλικάνο συνάδελφό του Πατ Τόμι, καθώς οι δύο γερουσιαστές έχουν προωθήσει την διεξαγωγή εκτεταμένων ελέγχων στους φακέλους των υποψηφίων αγοραστών όπλων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρεπουμπλικάνο Γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ που έχει προτείνει ένα νομοσχέδιο για να βοηθήσει τις πολιτείες να προχωρούν στην κατάσχεση όπλων από ανθρώπους, οι οποίοι θεωρούνται επικίνδυνοι για οπλοκατοχή.

Ωστόσο, οι πιθανότητες το Κογκρέσο να ψηφίσει μία νομοθεσία ουσιαστικού ελέγχου της οπλοκατοχής, η οποία στην συνέχεια, θα υπογραφεί από τον Τραμπ για να γίνει νόμος, παραμένουν ελάχιστες.

Ο ΜακΚόνελ δεν έχει επιδείξει κάποιο σχετικό ενδιαφέρον στο παρελθόν, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Γερουσία. Την ίδια αρνητική στάση έχει τηρήσει ο ίδιος σε διαφορετικές περιπτώσεις αιματηρών περιστατικών βίας που προκλήθηκαν από την κατοχή όπλων.

Την αντίδραση της αμερικανικής κοινής γνώμης μετά από μία επίθεση με όπλα ακολουθεί μία περίοδος αρκετών ημερών ή εβδομάδων στην οποία κινητοποιούνται τα μέλη του Κογκρέσου, προτείνοντας ιδέες και νομοσχέδια, ενώ στην συνέχεια, το κοινοβουλευτικό ενδιαφέρον ξεθωριάζει μέχρι να συμβεί η επόμενη ένοπλη επίθεση.

Ωστόσο, την περίοδο αυτή επικρατεί οργή στην αμερικανική κοινή γνώμη από τις δύο τραγικές επιθέσεις του Σαββατοκύριακου, με τους Ρεπουμπλικάνους να πιέζουν τον πρόεδρο Τραμπ να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κατάσταση αυτή και να δημιουργήσει μία ευκαιρία -όπως η κίνηση του Νίξον με την Κίνα- που θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά την προσπάθεια της επανεκλογής του το 2020.

“Με δεδομένη την δημοτικότητα που έχει στην βάση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο πρόεδρος Τραμπ έχει μία μοναδική ευκαιρία να υποστηρίξει μερικά σύγχρονα, περιοριστικά και αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου στις πωλήσεις όπλων, μαζί με την ανάληψη δράσης και για άλλα σχετικά ζητήματα όπως, οι ‘ανησυχητικές ενδείξεις,’ αλλά και η ‘ψυχική υγεία,’” δήλωσε ο Μάικλ Στιλ, αξιωματούχος αρμόδιος για τη χάραξη πολιτικής στους Ρεπουμπλικάνους. “Αν υποστηρίξει αυτά τα μέτρα συστηματικά και δημόσια, είναι δυνατή η ανάληψη κοινοβουλευτικής δράσης από το Κογκρέσο,” εκτίμησε ο ίδιος.

Ένας πρώην σύμβουλος του Τραμπ που παραμένει κοντά στην προεκλογική εκστρατεία δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα προχωρήσει στην λήψη κάποιας απόφασης, πριν έχει μία σαφή εικόνα για το ενδιαφέρον των Ρεπουμπλικάνων (αναφορικά με την λήψη μέτρων) μετά την δημοσιότητα που προσέλκυσαν τα δύο τελευταία αιματηρά περιστατικά ένοπλης βίας.

Μία δημοσκόπηση (Politico/Morning Consult) που πραγματοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα έδειξε ότι η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων και η πλειοψηφία των υποστηρικτών του Τραμπ υποστηρίζουν την υιοθέτηση εκτεταμένων ελέγχων στο ιστορικό των υποψηφίων αγοραστών όπλων, την απαγόρευση των επιθετικών όπλων, αλλά κι εξελιγμένων πυρομαχικών, επιβάλλοντας μία περίοδο τριών ημερών από την αγορά του όπλου, μέχρι τον χρόνο μεταφοράς του στην οικία του αγοραστή. Παράλληλα, οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν την αύξηση της επιτρεπόμενης ηλικίας για την αγορά όπλου στα 21 έτη.

Η υποστήριξη για την υιοθέτηση πιο σκληρών μέτρων ελέγχου μειώνεται μετά από μία ένοπλη επίθεση, με εξαίρεση το μέτρο των εκτεταμένων ελέγχων στα στοιχεία των υποψηφίων αγοραστών που εξακολουθεί διαχρονικά να παραμένει στο επίκεντρο του δημοσίου ενδιαφέροντος.

Πηγή: “Politico”,ΑΠΕ-ΜΠΕ