Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
21/04/2020 15:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Περί το 6% των Γάλλων έχει εκτεθεί στον κορονοϊό, πολύ κάτω του 70% που απαιτείται για την ανάπτυξη συλλογικής ανοσίας

Περί το 6% των Γάλλων θα έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό στις 11 Μαΐου, επίπεδο απολύτως ανεπαρκές για την αποφυγή δεύτερου επιδημικού κύματος εάν όλα τα περιοριστικά μέτρα αρθούν μετά την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύονται σήμερα από το Ινστιτούτο Παστέρ.

«Για να είναι επαρκής η συλλογική ανοσία ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα θα χρειαζόταν το 70% του πληθυσμού να έχει αναπτύξει ανοσία. Είμαστε πολύ κάτω από το επίπεδο αυτό», εξηγεί ο συντάκτης της μελέτης Simon Cauchemez.

Κατά συνέπεια, «κατά την έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα, αν θέλουμε να αποφύγουμε ένα σφοδρό δεύτερο κύμα, ορισμένα μέτρα πρέπει να διατηρηθούν», προσθέτει.

Η προοπτική αναζωπύρωσης της επιδημίας υποχρεώνει σε πολύ σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από την 11η Μαΐου, έχει ήδη προειδοποιήσει ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ τονίζοντας ότι οι Γάλλοι δεν πρόκειται να ξαναβρούν την ζωή τους αμέσως και πιθανότατα και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το μικρό ποσοστό των ανθρώπων που έχουν εκτεθεί στον ιό οφείλεται στα ίδια τα περιοριστικά μέτρα, αναφέρεται στην μελέτη, σύμφωνα με την οποία «ο μέσος αριθμός των ατόμων που μολύνονται από έναν φορέα (Reproduction Rate) έχει μειωθεί από 3,3 πριν από την επιβολή των μέτρων σε 0,5».

Στόχος των περιοριστικών μέτρων, που έχουν επιβληθεί σε πλήθος χωρών, ήταν να αποφευχθεί η ταυτόχρονη μαζική προσβολή μεγάλου αριθμού ανθρώπων, γεγονός που θα υπερέβαινε τις δυνατότητες των συστημάτων υγείας.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Παστέρ σε συνεργασία με τον οργανισμό Santé publique France και το CNRS και βασίζεται σε μαθηματικά μοντέλα και στατιστικές, που επιτρέπουν την διασταύρωση στοιχείων για τους θανάτους και την θνητότητα της νόσου, ώστε να υπάρξει μία εκτίμηση για το μέρος του πληθυσμού που θα έχει εκτεθεί στον κορονοϊό μέχρι την 11 Μαΐου (5,7, δηλαδή 3,7 εκατομμύρια άτομα).

«Το περιθώριο σφάλματος είναι μεγάλο, ανάμεσα στο 3% και το 10%», επισημαίνει ο Simon Cauchemez. Ωστόσο «είτε ο αριθμός είναι 6%, είτε είναι 10% είτε 20%, δεν αλλάζει κάτι από την φύση του προβλήματος, αφού, σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε πολύ μακριά από το 70% που απαιτείται για μια έξοδο από τα περιοριστικά μέτρα χωρίς προβλήματα», τονίζει.

Η μελέτη συμπεραίνει ότι το ποσοστό θνητότητας της Covid-19 τοποθετείται στο 0,5%.

«Η θνητότητα ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν αν προσβληθούν από τις γυναίκες (50% περισσότερο από τις γυναίκες) και αυτή η διαφοροποίηση αυξάνεται με την ηλικία», εξηγεί.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι πιθανότητες νοσηλείας είναι 2,6% για τα άτομα που έχουν προβληθεί από τον ιό.

«Τα περιοριστικά μέτρα επέτρεψαν την άμβλυνση της επιδημικής καμπύλης στην κορύφωση, αλλά η επιδημία παραμένει σε υψηλό επίπεδο», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν.

Συγκρούσεις με την αστυνομία ξέσπασαν τις δύο τελευταίες νύχτες σε προάστιο του Παρισιού και στο Στρασβούργο εν μέσω πλήρους lockdown

Νυχτερινές συγκρούσεις σημειώθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες στη Γαλλία ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και κατοίκους ενός προαστίου στο Παρίσι, καθώς και στο Στρασβούργο (ανατολική Γαλλία), παρά τα μέτρα περιορισμού, δήλωσαν αστυνομικές πηγές.

Σε προάστιο του Παρισιού, η κατάσταση είναι τεταμένη έπειτα από το ατύχημα με έναν μοτοσικλετιστή το βράδυ του Σαββάτου στη Βιλνέβ-λα-Γκαρέν, υπό περιστάσεις που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί πλήρως. Ο μοτοσικλετιστής, που οδηγούσε χωρίς κράνος, έσπασε το πόδι του αφού έπεσε πάνω στην πόρτα ενός αυτοκινήτου της αστυνομίας χωρίς διακριτικά και το περιστατικό, εν μέσω πλήρους lockdown, "έβαλε φωτιά" στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης που κατήγγειλαν μια «αστυνομική υπέρβαση εξουσίας».

Εννέα άνθρωποι προσήχθησαν στη διάρκεια της περασμένης νύχτας στην περιοχή του Παρισιού έπειτα από βίαια επεισόδια «για κατοχή εμπρηστικών μηχανισμών και συμμετοχή σε ομάδα με σκοπό τη διάπραξη βιαιοτήτων και ζημιών», σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού.

Σποραδικά περιστατικά είχαν ξεσπάσει τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα σε αρκετές κοινότητες της Ιλ-ντε-Φρανς, και περίπου 15 οχήματα, καθώς και μοτοσικλέτες και περίπου πενήντα κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν.

Στην ανατολική Γαλλία, δύο συνοικίες του Στρασβούργου αποτέλεσαν το σκηνικό συμπλοκών στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, και η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές.

Στη Μενό, μια νότια συνοικία της πρωτεύουσας της Αλσατίας, ένα αστυνομικό τμήμα αποτέλεσε στόχο βομβών Μολότοφ ενώ στο Πορ ντι Ριν, ανατολικά, κάδοι απορριμμάτων και ένα αυτοκίνητο πυρπολήθηκαν.

Σύμφωνα με τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό France Bleu Alsace, ένα αστυνομικό αυτοκίνητο τέθηκε επίσης στο στόχαστρο βαρελότου στη Μενό.

Τα περιστατικά αυτά σημειώθηκαν εν μέσω πλήρους lockdown λόγω του κορονοϊού.

«Μέχρι τώρα, τα πράγματα ήταν μάλλον ήρεμα» στο Στρασβούργο, αλλά «αρχίζουμε να αισθανόμαστε ότι ανεβαίνει η ένταση στις συνοικίες», δήλωσε στον France Bleu Alsace ο Ρομπέρ Χερμάν, αντιδήμαρχος ασφαλείας της πρωτεύουσας της Αλσατίας.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ