Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
26/04/2021 21:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παραλήρημα Ερντογάν: Σφοδρή επίθεση κατά των ΗΠΑ, αλλά και «να ανοίξει μια νέα πόρτα» στις σχέσεις με τον Μπάιντεν

Ο σουλτάνος κάλεσε ΗΠΑ και ΕΕ να ανοίξουν τα... αρχεία τους, όπως άνοιξε αυτός τα δικά του

Ο Ταγίπ Ερντογάν με ένα… παραληρηματικό διάγγελμα, προειδοποίησε για τον «καταστροφικό αντίκτυπο» που θα έχει στις σχέσεις ΗΠΑΤουρκίας η αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της γενοκτονίας των Αρμενίων, κίνηση την οποία χαρακτήρισε «αβάσιμη».

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποίησε αβάσιμες, άδικες και αντίθετες με την πραγματικότητα φράσεις», αναγνωρίζοντας τη γενοκτονία των Αρμενίων το Σάββατο, είπε ο Ερντογάν μεταξύ άλλων, προειδοποιώντας για τον «καταστρεπτικό αντίκτυπο» της κίνησης του Τζο Μπάιντεν στις ήδη τεταμένες σχέσεις Άγκυρας και Ουάσιγκτον.

«Αυτά τα ζητήματα αποφασίζονται από ιστορικούς όχι από πολιτικούς», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας αιχμηρά ότι οι ΗΠΑ «θα πρέπει να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη».

Κάλεσε την Ουάσινγκτον να πάρει άμεσα πίσω την ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας την «λάθος βήμα». Παρόλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε πως αναμένει «να ανοίξει μια νέα πόρτα» στις σχέσεις των δύο χωρών και να συζητήσει όλες τις συμφωνίες με τον Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο.

Απολαύστε ένα κομμάτι από το παραλήρημα του σουλτάνου με αναφορά σε άνοιγμα αρχείων:

«Αρμενικές συμμορίες σκότωσαν εκατομμύρια Κούρδους και Τούρκους τότε. Αν θέλετε να δείτε γενοκτονία, απλώς κοιτάξτε τον καθρέφτη. Δεν έχετε σώσει τους Αζέρους στο Καραμπάχ από την αρμενική κατοχή. Δεν θα αναφέρω καν τι έγινε στους Ινδιάνους της Αμερικής.

Όσοι υποστηρίζουν τους αρμενικούς κύκλους, πρέπει να εξετάσουν τι έχουν κάνει από τη Δρέσδη έως τις ιαπωνικές πόλεις κατά των οποίων εξαπέλυσαν πυρηνικές βόμβες. Μιλάω με ντοκουμέντα. Όχι σαν τον Μπάιντεν.

Ας δούμε μαζί τα αρχεία. Έχουμε ανοίξει τα αρχεία μας. Μπορούν η ΕΕ ή οι ΗΠΑ να ανοίξουν τα αρχεία τους; Προτείναμε μια κοινή επιτροπή ιστορίας για το θέμα. Τα αρχεία μας είναι ανοιχτά.

Δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης της Αρμενίας κατά των άοπλων διπλωματών. Γνωρίζουμε πώς οι δολοφόνοι των διπλωματών μας προστατεύθηκαν και απελευθερώθηκαν από τη φυλακή».

Πηγή: newsbreak.gr