Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος
04/05/2019 18:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχθηκε την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος παραιτήθηκε μετά τη συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Μια συνάντηση που είχε διάρκεια 1,5 ώρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τη συνάντηση ζήτησε ο Γέρων Δημήτριος προκειμένου να ενημερώσει τον κ.κ. Βαρθολομαίο για την πορεία των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής μετά και τα όλα όσα είδαν τα τελευταία χρόνια το φως της δημοσιότητας περί κακοδιαχείρισης των κονδυλίων για την ανέγερση του Ναού του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοφανής οικονομική κρίση που προκλήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής οδήγησε τον κ. Δημήτριο σε ριζικές διοικητικές αλλαγές. Τα μέτρα τα οποία έλαβε ήταν,μεταξύ άλλων μείωση κατά περίπου 25% του προσωπικού και μείωση κατά 25% των λειτουργικών εξόδων της Αρχιεπισκοπής.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος αναχώρησε χθες από την Πολωνία όπου βρέθηκε για την Κωνσταντινούπολη. Κατά την παραμονή του εκεί συμμετείχε με την ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στην «Πορεία των Ζώντων» από το Αουσβιτς ως το Μπιρκενάου.

Η συνάντηση των δυο ξεκίνησε 12:30 ενώ ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στο Φανάρι στις 11.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιβεβαιώνει την υποβολή της παραίτησης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα θέσει την παραίτηση την προσεχή Πέμπτη στην Ιερά Σύνοδο που πρόκειται να συνέλθει κατά την τακτική συνεδρίαση του τρέχοντος μήνα.

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει ως εξής:

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Ἀνακοινωθέν

Διά τοῦ παρόντος ἀνακοινοῦται ὅτι σήμερον, Σάββατον, 4ην Μαΐου 2019, ἡ Α.Θ.Παναγιότης ὁ Πατριάρχης ἐδέχθη εἰς ἀκρόασιν τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Γέροντα Ἀμερικῆς κ. Δημήτριον, ὁ ὁποῖος ἐνημέρωσεν Αὐτόν ἐπί διαφόρων θεμάτων τῆς κατ΄αὐτόν θεοσώστου Ἐπαρχίας.

Ἐν συνεχείᾳ ἡ Α.Σεβασμιότης ὁ Ἀρχιεπίσκοπος ὑπέβαλε γραπτῶς τήν παραίτησίν του ἐκ τοῦ θρόνου τῆς ἥν ἐπί εἰκοσαετίαν θεοφιλῶς ἐποίμανεν Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς, τήν ὁποίαν ὁ Πατριάρχης θά φέρῃ ἐνώπιον τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου κατά τήν συνεδρίαν αὐτῆς τῆς προσεχοῦς Πέμπτης, 9ης Μαΐου.

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

Στη Σύνοδο που θα διεξαχθεί από 9 έως 11 Μαΐου αναμένεται να εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Πηγή:eletherostypos.gr